Znanstveniki bodo sončne nevihte napovedali še natančneje

Abstract Illustration of an a Big Sun Star in Space
Foto: rasslava iz iStock

Skupina znanstvenikov je v plameneči zgornji plasti Sončeve atmosfere našla nove namige, ki bi lahko pomagali pri natančnejši napovedi, kdaj in kje bo sledila naslednja Sončeva erupcija. Tako bodo tudi v letu 2023 sončne nevihte napovedane natančneje

Raziskovalci identificirali majhne signale

Z uporabo podatkov Nasinega observatorija Solar Dynamics Observatory (SDO) so raziskovalci NorthWest Research Associates (NWRA) v zgornjih plasteh Sončeve atmosfere (korona) identificirali majhne signale, ki lahko pomagajo ugotoviti, v katerih območjih na Soncu je večja verjetnost za nastanek sončnih izbruhov – energijskih izbruhov svetlobe in delcev, ki se sproščajo iz Sonca.

Ugotovili so, da je nad območji, kjer bo prišlo do izbruha, korona proizvajala majhne bliske – kot majhne bleščice pred velikim ognjemetom.

Te informacije bi sčasoma lahko pomagale izboljšati napovedovanje izbruhov in vesoljskih vremenskih neviht – motenj v vesolju, ki jih povzroča aktivnost Sonca. Vesoljsko vreme lahko na Zemljo vpliva na različne načine: povzroča zore, ogroža astronavte, moti radijske komunikacije in celo povzroča velike izpade električne energije.

An image of the sun in space
Foto: magann iz iStock

Znanstveniki so prišli do novih ugotovitev

Znanstveniki so že preučevali, kako lahko aktivnost v nižjih plasteh Sončeve atmosfere, kot sta fotosfera in kromosfera, nakazuje bližajoče se izbruhe v aktivnih območjih, ki jih pogosto označujejo skupine sončnih peg ali močna magnetna območja na površini Sonca, ki so v primerjavi z okolico temnejša in hladnejša. Nove ugotovitve to sliko še dopolnjujejo.

»V koroni lahko dobimo povsem drugačne informacije kot v fotosferi ali na površini Sonca,« je dejala KD Leka, vodilna avtorica nove študije, ki je tudi imenovana tuja profesorica na Univerzi Nagoya na Japonskem. »Naši rezultati nam lahko dajo nov označevalec za razlikovanje med aktivnimi območji, ki bodo verjetno kmalu izbruhnila, in tistimi, ki bodo v prihodnjem obdobju ostala mirna.«

Sončni izbruhi bodo zdaj lahko predvideni
Dve sliki Sončeve aktivne regije (NOAA AR 2109), ki ju je posnela sonda SDO/AIA, prikazujeta ekstremno ultravijolično svetlobo, ki jo povzroča milijon stopinj vroč koronalni plin (zgornji sliki) dan pred izbruhom (levo) in dan pred tem, ko je regija ostala mirna in ni izbruhnila (desno). Spremembe svetlosti (spodnje slike) v teh dveh obdobjih kažejo različne vzorce, s predeli intenzivnih sprememb (črno-bela območja) pred izbruhom (spodaj levo) in večinoma sivo (kar kaže na majhno spremenljivost) pred obdobjem mirovanja (spodaj desno).
Foto: NASA/SDO/AIA/Dissauer et al. 2022

Uporabili novo ustvarjeno podatkovno bazo slik Sončevih aktivnih območij

Znanstveniki so za svojo raziskavo uporabili novo ustvarjeno podatkovno bazo slik Sončevih aktivnih območij, ki jih je posnela sonda SDO. Nova podatkovna baza ekipe NorthWest Research Associates (NWRA), ki jo vodi Karin Dissauer in jo je oblikoval Eric L. Wagner, znanstvenikom olajšuje uporabo podatkov, pridobljenih s sistemom Atmospheric Imaging Assembly (AIA) na SDO, za obsežne statistične študije.

»Prvič je takšna podatkovna zbirka na voljo znanstveni skupnosti in bo zelo uporabna za preučevanje številnih tem, ne le aktivnih območij, ki so pripravljena na izbruh,« je dejala Dissauer.

Ekipa NWRA je preučevala velik vzorec aktivnih regij iz podatkovne zbirke z uporabo statističnih metod, ki jih je razvil član ekipe Graham Barnes. Analiza je razkrila, da so pred vsakim izbruhom izbruhnili majhni prebliski v koroni. Ta in druga nova spoznanja bodo raziskovalcem omogočila boljše razumevanje fizike, ki se odvija v teh magnetno aktivnih regijah, s ciljem razvoja novih orodij za napovedovanje sončnih izbruhov.

»S to raziskavo se začenjamo poglabljati,« je dejala Dissauer. »Če bomo združili vse te informacije od površja do korone, bodo lahko napovedovalci bolje napovedali, kdaj in kje bo prišlo do sončnih izbruhov.«

Sončne nevihte 2023 lahko spremljaš na spletni strani EarthSky.

What If a Massive Solar Storm Hit the Earth?

VIRNASA
Prejšnji članekRobert Golob nagovoril ljudi: Živali si zaslužijo humanost
Naslednji članek»Dudley Dursley« o kontroverznih izjavah J.K. Rowling

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.