Znanstveniki odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

Ob odkritju nove vrste se vedno spodobi, da ta dobi tudi svoje ime. Posebna veja pri tem pa so novo odkrite vrste mesojedih dinozavrov, ki so lastniki enega izmed najbolj norih imen. Njegovo ime v prevodu pomeni tisti, ki povzroča strah.

Sorodnik Tiranozavra, ki je bil nekoliko manjši

Skupina paleontologov pod vodstvom Federica Gianechinija z Univerze San Luis v Argentini je ob najdbi objavila tudi študijo. Najdba je vsebovala približno deset kosti lobanje, vključno z zelo dobro ohranjenim možganskim delom lobanje, s katerimi so lahko rekonstruirali celotno lobanjo dinozavra. Dinozaver spada v vrsto abelisauridov, ki so bili bipedalna bitja s kratkimi rokami iz obdobja Krete, ki so bila podobna Tiranozavru. Poimenovali so ga Llukalkan aliocranianus, pri čemer so uporabili latinščino in domači jezik Mapuche (mapuči). Beseda Llukalkan pomeni tisti, ki povzroča strah, beseda aliocranianus pa pomeni različna lobanja.

Najdene kosti prikazujejo, da se je od svojih bratrancev razlikoval po obliki lobanje. Predvsem je zanimiv sinusni del v delu srednjega ušesa, ki bi lahko pomenil, da je Llukalkan slišal veliko bolje kot ostali. To je potrdil tudi soavtor študije Ariel Mendez iz Inštituta geologije in paleontologije v Patagoniji.

Lobanja in deli, ki so jih našli
Lobanja in deli, ki so jih našli

Rekonstrukcija lobanje je pokazala razvitejši del

S pomočjo najdenih kosti so tako rekonstruirali celotno lobanjo, pri tem pa ugotovili del lobanje, ki je bil bolj razvit kot pri njegovih sorodnikih. Ekipa je kosti uporabila tudi kot primerjavo z ostalimi deli okostja drugih sorodnih dinozavrov in s tem vsaj približno ugotovila njegovo velikost. Tako predvidevajo, da naj bi bil dinozaver dolg malo manj kot pet metrov.

»To je pomembno odkritje, ker nam prikazuje, da je bila razširjenost abelisauridov velika bolj obširna, kot smo si mislili. Ne le v Patagoniji, temveč tudi v okolici, predvsem v času somraka,« je povedal Federico Gianechini.

Krvoločni dinozavri, ki so po konstituciji podobni Tiranozavrom so že dolgo predmet zanimanja. Čeprav Llulakalkan aliocranianus nima takega slovesa kot prej omenjeni dinozaver, je velik del odkrivanja zgodovine karnivorov v Južni Ameriki.

Llukalkan aliocranianus
Llukalkan aliocranianus je prvi predstavnik nove vrste

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Godzilla vs. Kong
Naslednji članekGreš na izmenjavo? Na voljo novi program Erasmus+

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.