Znanstveniki prvič preučili strukture zvezdnih kopic znotraj galaksij

Sklop galaksije, ki ga je ujel teleskop James Webb
Sklop galaksije, ki ga je ujel teleskop James Webb Foto: on nasa

Zahvaljujoč prvim posnetkom kopic galaksij z vesoljskim teleskopom Jamesa Webba so raziskovalci prvič lahko preučili zelo kompaktne strukture zvezdnih kopic znotraj galaksij, tako imenovane kupe. Raziskovalci z Univerze v Stockholmu so preučili prvo fazo nastajanja zvezd v oddaljenih galaksijah.

Kupi galaksij upogibajo svetlobne žarke

»Kupi galaksij, ki smo jih preučevali, so tako masivni, da upogibajo svetlobne žarke, ki gredo skozi njihovo središče, kot je leta 1915 napovedal Einstein. To pa povzroča nekakšen učinek povečevalnega stekla: slike galaksij v ozadju so povečane,« pojasnjuje Adélaïde Claeyssens z Oddelka za astronomijo Univerze v Stockholmu, ena od glavnih avtoric študije.

Učinek povečevalnega stekla je skupaj z ločljivostjo vesoljskega teleskopa Jamesa Webba raziskovalcem omogočil, da so zaznali zvezdne kupe, zelo kompaktne strukture galaksij. Ta opazovanja so raziskovalcem omogočila preučevanje povezave med nastajanjem in razvojem kupov ter rastjo galaksij nekaj milijonov let po velikem poku. In to na način, ki doslej še ni bil mogoč.

Beautiful blue and pink nebula with stars.
Foto: kevron2001 iz iStock

»Slike vesoljskega teleskopa Jamesa Webba kažejo, da lahko zdaj zaznamo zelo majhne strukture znotraj zelo oddaljenih galaksij in da lahko v mnogih od teh galaksij vidimo te grude. Teleskop spreminja pravila igre za celotno področje raziskav in nam pomaga razumeti, kako galaksije nastajajo in se razvijajo,« pravi Angela Adamo z Oscar Klein centra in Univerze v Stockholmu, ena od vodilnih avtoric študije.

Najstarejša preučevana galaksija je tako daleč, da vidimo, kako je bila videti pred 13 milijardami let, ko je bilo vesolje staro le 680 milijonov let.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekDa vas tudi na zimskem trekingu ne bo zeblo
Naslednji članekKako ekološko je pranje perila?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.