Znanstveniki so razvili novo zdravilo proti infarktu

Adult male with heart attack or heart burn condition, health and medicine concept
Foto: stevanovicigor iz iStock

Vsako leto 5000 Slovencev doživi infarkt. Svetovno gledano vsake 1,7 sekunde nekdo umre od srčnega napada. Kot da to ni dovolj, lahko več kot četrtino vseh človeških smrti na leto pripišemo infarktom in drugim obolenjem srca.

Poleg akutne smrti zaradi srčnega napada, je nevarnost le-teh še v tem, da poškodujejo srčno mišico in pripravijo podlago za nadaljnje zdravstvene težave. Srce, ki se ne zaceli dobro, se zabrazgotini, ni več sposobno tako dobro opravljati svoje funkcije. Raziskovalci z Univerze San Diego so zato razvili poseben material, ki se ga vbrizga v kri in pomaga pri regeneraciji poškodovanega tkiva, najsi bo to srčna mišica, poškodbe na možganih ali kakšen drug težko dostopen notranji organ.

Zdravilni gel, ki se ga doda v krvni obtok

Ekipa pod vodstvom Karen Christman je izdelala gel, ki se ga z injekcijo dovede v pacientov krvni obtok. V poškodovanem tkivu ta pomaga ustvariti mišično ogrodje (angl. scaffolds) in povzroči hitrejše in boljše celjenje. Hkrati tudi zmanjšuje vnetje in pospešuje regeneracijo.

zdravnica
Foto: on Image by Freepik

Novi gel je nastal kot izboljšava starejše verzije vbrizgavanja gela naravnost v srčno mišico. Narejen je bil iz ogrodja tkiva srčne mišice oz. ekstracelularne matrice (extracellular matrix, op. p.). Z medicinskim katetrom se starejšo verzijo gela dovede neposredno v srčno mišico, vendar pri tem je prišlo do težave. Zaradi poškodbe srca pri infarktu, bi morali zdravniki počakati do en teden, preden bi lahko uporabili tako invazivno metodo.

Težava je bila v tem, da so bili delci v starejšem gelu preveliki za intravenozno doziranje, kateter pa prevelik za natančno in varno dovajanje zdravilnega gela. Avtor poročila, nekdanji doktorski študent pri Christmanovi, Martin Spang pa je težavo rešil s centrifugiranjem gela. Tako je ločil večje delce od manjših oz. nano delcev. Slednje se nato dodatno filtrira in liofilizira (sušenje z zamrzovanjem). Prašek, ki ga dobimo je potrebno potem le zmešati z destilirano vodo in gel je pripravljen za uporabo.

Kmalu se obeta testiranje na ljudeh

Raziskovalci so svoj izum testirali na srcih miši in prašičev ter pokazali, da stvar deluje. V tem trenutku so v pogajanjih z ameriško FDA (Uprava za hrano in zdravila) za odobritev testiranja na ljudeh. Prvi takšni poskusi, bi se lahko začeli delati v roku enega ali dveh let.

srce
Foto: on harvard.edu

Čeprav se je raziskava primarno posvečala zdravljenju poškodovanega srčnega tkiva, ima ta tehnologija še veliko širši potencial. V prvi vrsti bi se jo lahko uporabljalo za zdravljenje poškodb možganov, žil in drugih občutljivih notranjih organov. Nenazadnje pa bi lahko prišla »gel terapija« v poštev pri katerikoli poškodbi tkiva in mišic, kar bi pomagalo tako športnikom kot običajnemu državljanu pri premagovanju »musklfibra«.

Prejšnji članekFilmi, zaradi katerih so ljudje omedlevali
Naslednji članekRazpis štipendij za študij v tujini za šolsko leto 2023/2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.