6 nenavadnih dejstev o spanju

Spanje je kul. Kdo ne mara spati? Mogoče kakšen otrok, ki se boji, da bo pošast pod posteljo pojedla njegovo najljubšo igračo ali pa bo v nočni mori ugotovil, da je posvojen. Po puberteti pa spanje postane sladko, mnogi komaj čakamo, da iz krute realnosti pademo v namišljen svet naše zmedene podzavesti. Tja, kjer logika ne obstaja in prav nič nima smisla. Tja, kjer se v trenutku lahko znajdeš lebdeč ob stolpnici, v naslednji sekundi pa seksaš s svojo simpatijo, sošolcem ali stricem – zgodi se lahko karkoli.

Spanje zavzema tretjino našega življenja, a spomini na sanje so pljunek v morje vsem ostalim, realnim spominom. Škoda ali ne, to je odvisno od vsakega posameznika posebej.

Bolezen nespanja

Ženska, ki ne more spati

Mnogi enačijo nezmožnost spanja z bolezensko nezmožnostjo spanja. Insomnija ni le preprosto »nespanje« ampak posledice dolgotrajne nezmožnosti spanja. Posledice so vrtenje v glavi, težava s koncentracijo in glavoboli.

Če si pokonci več kot 16 ur zaporedoma, se možgani odzivajo slabše. V bistvu se delovanje tako poslabša, kot če bi v krvi imel pol promila alkohola. Raje se dobro naspi in zvečer spij en »pirček«.

Nekateri ljudje si pomagajo s kajenjem marihuane. Na dolgi rok to slabo vpliva na možgane, saj se možgani pod vplivom THC-ja slabo odpočijejo. Na koncu je spanje skoraj nemogoče, če v možganih ni snovi, ki jih pridobiš z uživanjem te, sicer v zmernih količinah tudi koristne, rastline.

Bodi pozoren, da boš naspan!

Srečno in naspano dekle v postelji

In bodi naspan, da boš pozoren.

Spanec namreč sprosti hormone sreče in nič ni lepšega, ko utrujen od vsega na koncu dneva padeš v sveže preoblečeno posteljo. Po možnosti pa je zraven tebe vsaj pes, če ne partner. No, mogoče je vseeno boljše spati sam, saj imaš celo posteljo zase.

Morda pa si eden izmed »kratkih sanjačev«. Nekateri ljudje lahko funkcionirajo tudi, če (vsak dan, ne enkrat ali dvakrat zaporedoma) spijo manj kot 6 ur na dan. Kakšni čudaki. Eden izmed teh je tudi Donald Trump, ki bi verjetno vseeno potreboval več spanca, saj mu kratko spanje ne dela uslug pri delovanju možganov. Morda pa potrebuje manj spanja, ker ima manjše možgane? Ne vem, ugibam.

Ljudje zaspimo zelo hitro

budilka na nočni omarici

Povprečen človek zaspi v vsega sedmih minutah. Na desetisoče ljudi pa boleha za boleznijo oz. strahom pred (za)spanjem z imenom somnifobija. Nekateri zato, ker so občutka, da se ne bodo več zbudili, drugi se bojijo sanj, tretji da ne bodo česa zamudili. Vsem pa je skupno, da imajo hud problem, saj s tem uničujejo svoj bioritem. Zato je nujno, če imaš tudi ti tak problem, da govoriš s svojim osebnim zdravnikom.

V kolikor pa si druga skrajnost, da zaspiš prej kot v petih minutah, imej v mislih reorganizacijo svojega dneva, saj je to znak popolne izmučenosti. Popoldanski počitek je v tem primeru zelo priporočljiv.

Mokre sanje

bele nagubane rjuhe

Zdi se kot nekaj zelo pogostega, a le okoli 5 % vseh sanj ima erotično ozadje. Mokre sanje imajo tako moški kot tudi ženske (navlaži se jim nožnica), a slednje nekoliko manj pogosto. Ob rednem zadovoljevanju spolnih potreb postanejo manj pogoste in nekateri jih sploh nimajo.

Zahvaljujoč Tinderju, Grinderju in vse cenejšim posteljnim prevlekam je ta problem vse manjši. Hvala k … bogu.

Kava pred spanjem?

skodelica kave na mizi v večernih urah

V nekaterih skandinavskih državah ljudje spijejo skodelico kave preden zaspijo. To naj bi zagotavljajo boljši spanec. Za to seveda ni nikakršnih dokazov in strokovnjaki priporočajo, da se kofeinu izogibamo vsaj 3 ure pred spanjem. A požirek ali dva kave tik pred spanjem naj ne bi vplival na kakovost spanca.

Hvaljenje z nespanjem je v modi

moški, ki globoko spi in smrči

Mnogi so ponosni na svoje delo in čisto prav je tako. A ko se nekdo hvali s tem, kako malo spi in veliko dela ter zasmehuje tiste, ki spijo dovolj, nastane problem. S tem si ne delaš usluge, temveč veliko škodo. Treba si bo reorganizirati življenje in tu bo treba biti načelen, saj gre za tvoje zdravje. Ceni svoje s(p)anje! Če te nekdo zadržuje s spanjem, se nauči mu reči ne.

»Jebeš to, jst grem spat« naj postane tvoja priljubljena fraza.

Žan T. Urbanija

Junior novinar

Prejšnji članekUganka asteroidov, ki so pomagali ustvariti Zemljo
Naslednji članekKrvodajalske akcije v aprilu 2022
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.