Aids – bolezen, ki še danes ostaja medicinska uganka

HIV test positive, hiv virus. 3d illustration
Foto: Rasi Bhadramani iz iStock

Od leta 1988 se svet vsako leto spominja 1. decembra kot svetovnega dneva boja proti aidsu. Po podatkih ZN je leta 2016 kar 36,7 milijona ljudi živelo z virusom HIV. Med 80. leti prejšnjega stoletja in letom 2019 je ta bolezen po ocenah povzročila 35 milijonov smrti po vsem svetu.

Zgodovina bolezni

Širjenje po ameriški severni celini se je začelo približno v začetku leta 1981, kar šteje tudi kot uradno odkritje bolezni. Vendar na začetku še ni bila imenovana aids, ampak so jo poznali pod imenom gay-cancer. Kasneje so jo preimenovali v GRID, to je Gay-Related Immune Deficiency. Takšno ime je dobila, ker se je bolezen precej hitreje širila med istospolno usmerjenimi moškimi, ki so imeli spolne odnose.

Do danes je medicina seveda napredovala, kakor sta napredovali infektologija in razumevanje širjenja bolezni. GRID je bil tako preimenovan v aids, saj se je bolezen kasneje razširila tudi na ženske in otroke, kar je bila posledica nezaščitenih spolnih odnosov in kasneje rojstva otrok. Otrok, ki se rodi ženski, okuženi z virusom HIV, namreč prav tako razvije aids.

Vendar previdnost glede moških, ki občujejo med seboj, ostaja, kar lahko vidimo predvsem pri krvodajalskih akcijah. Pogosto se namreč zavrne moške, ki so v istospolnih razmerjih. Vseeno pa je treba dodati, da odkar lahko kri testiramo na HIV, jo lahko darujejo tudi istospolno usmerjeni, vendar pa je pri njih potrebna posebna previdnost.

HIV
Nezdravljena okužba z virusom HIV, tako so izgledali ljudje, preden smo imeli zdravila Foto: on MedicalNewsToday

Virus HIV

Virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV) je okužba, ki napada krvne celice, ki se borijo proti boleznim v človeškem telesu. Zaradi tega je oseba bolj ranljiva za druge okužbe in ima oslabljen imunski sistem telesa. HIV se širi s stikom z nekaterimi telesnimi tekočinami, običajno z nezaščitenim spolnim odnosom, souporabo opreme za injiciranje, transfuzijo krvi in ​​dojenjem. Virusa HIV ali aidsa ne morete dobiti v stiku z drugimi vrstami telesnih tekočin, kot sta znoj ali slina, razen če sta okuženi s krvjo.

HIV napade celice T-pomočnice, neke vrste belih krvnih celic v imunskem sistemu. Virus ustvari svoje kopije znotraj teh celic in postopoma oslabi človekov imunski sistem. To je razlog, zakaj je HIV tako smrtonosen: z oslabljenim imunskim sistemom se telo ne more braniti pred drugimi boleznimi, tudi če je to blažja gripa.

Če se okužimo z virusom HIV, lahko opravimo protiretrovirusno zdravljenje, ki našemu telesu pomaga pri boju proti okužbam in boleznim. Če se virus ne zdravi, se bo postopoma razvijal in močno poškodoval imunski sistem ter se spremenil v aids (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti). Običajno traja 10 do 15 let, da je sistem proti boleznim neuporaben.

Pogosti simptomi okužbe z virusom HIV

Kot pri vsaki okužbi se telo nanjo hitro odzove in kaže znake okužbe. V naslednjih tednih po okužbi lahko okuženi z virusom HIV doživijo gripi podobne znake, kot so:

  • vročina,
  • mrzlica,
  • izpuščaj,
  • nočno potenje,
  • bolečine v mišicah,
  • vneto grlo,
  • utrujenost,
  • otekle bezgavke,
  • razjede v ustih.

Zelo pomembno je, da opazujete, če imate te simptome, če ste bili izpostavljeni situaciji, v kateri bi se lahko okužili. Zgodnja diagnoza je ključna za pomoč telesu v boju proti virusu HIV. Ljudje, ki prej odkrijejo, da so okuženi, so z ustreznim protiretrovirusnim zdravljenjem bolj sposobni živeti normalno življenje z virusom HIV.

AIDS ni enako okužbi s HIV

Tako je pomembno, da poudarimo, da AIDS ni enako kot okužba z virusom HIV, če je le ta odkrita pravočasno, lahko telesu pomagamo, da do razvoja AIDSa ne pride. Vendar pa je prav tukaj izredno pomembna hitra diagnostika in odstranjevanje stigme. Ljudem lahko namreč omogočimo dokaj normalno življenje, če za okužbo izvemo pravočasno, kjer pa je temelj zaupanje med pacientom in zdravnikom.

Group of young multiracial woman with red ribbons in hands are struggling against HIV/AIDS. AIDS awareness concept.
Foto: Vasyl Dolmatov iz iStock
Prejšnji članekTeorija zarote: Titanik se ni potopil zaradi ledene gore
Naslednji članekStični in nestični vezaj – kako ju uporabljamo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.