Bi sončno kremo morali uporabljati vsak dan?

Večina nas ve, kako pomembno je uporabljati zaščito pred soncem v poletnih mesecih. Tako se v najtoplejših mesecih izognemo sončnim opeklinam in poškodbam, vendar bi mazanje s sončno kremo moral biti celoletni preventivni zdravstveni ukrep. Zaščita pred soncem izvira iz starega Egipta, kjer so za zaščito kože pred soncem uporabljali izvleček riževih otrobov in jasmin. Kemiki so prvo komercialno zaščito pred soncem izumili leta 1936. Sodobna sredstva za zaščito pred soncem so vodoodporna in so vključena v številne kozmetične in lepotne izdelke, kot so serumi in kreme, piše EHE Health.

mazanje s sončno kremo
Mazanje s sončno kremo bi moral biti celoletni preventivni zdravstveni ukrep.

Do 80 odstotkov sončnih žarkov lahko prodre skozi oblake. Če meniš, da se lahko na oblačen dan odpoveš zaščiti pred soncem, premisli še enkrat. Zaščita pred soncem je pomembna preventivna zdravstvena navada, ki jo je treba upoštevati vse leto, tudi v zimskih mesecih. Čeprav smo na vrhuncu poletja, ti že zdaj povemo, da sneg lahko odbije do 80 odstotkov ultravijoličnih (UV) žarkov, kar povečuje tveganje za izpostavljenost poškodbam zaradi sonca. Poleg tega je izpostavljenost UV-žarkom večja, če smo na višji nadmorski višini. Pomembno je, da se namažemo s sončno kremo ne le na morju, temveč tudi v hrbih.

Zakaj bi moral uporabljati kreme za sončenje skozi vse leto?

Zaščita kože pred UV-žarki

Zaradi tanjšanja ozonskega plašča se je povečalo tveganje za poškodbe zaradi škodljivih UV-žarkov. Krema za sončenje blokira te žarke in tako močno zmanjša verjetnost sončnih opeklin. Poišči izdelke z zaščitnim faktorjem SPF (Sun Protection Factor) vsaj 15 in jih uporabljaj vsak dan. Nekateri zdravniki priporočajo vsaj faktor 30.

Zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka

Kožni rak je zelo pogosta oblika raka, najpogostejša oblika v Združenih državah Amerike. Po podatkih Centra za preprečevanje in obladovanje bolezni v ZDA (CDC) so že leta 2013 pri 71 943 ljudeh odkrili melanom kože, 9 394 teh primerov pa je bilo smrtnih. Z vsakodnevnim nanašanjem sončne kreme zmanjšaš tveganje za nastanek kožnega raka za polovico.

Preprečuje prezgodnje staranje kože

Sončni žarki povzročajo fotostaranje kože, za katero so značilni debel, usnjat videz, spremenjena barva in razpad kolagena, kar prispeva k nastanku linij, povešenosti in gub. Študije kažejo, da imajo osebe, mlajše od 55 let, ki redno uporabljajo zaščito pred soncem, 24 odstotkov manj možnosti za razvoj teh znakov staranja kot tiste, ki je ne uporabljajo.

Pomaga ohranjati enakomerno barvo kože

Krema za sončenje pomaga preprečevati razbarvanje in temne lise poškodb zaradi sonca ter tako tudi pomaga ohranjati bolj gladko in enakomerno barvo kože.

Če so tvoji lasje rdeči, so možnosti za nastanek kožnega raka večje

Znanstveniki so včasih mislili, da je razlog za to večje tveganje v svetli barvi kože rdečelascev. Leta 2013 pa so raziskovalci odkrili mutacijo gena MC1R, ki povzroča rdeče lase in svetlo kožo. Ta mutacija ustvarja tudi rakavo pot, ki ob izpostavljenosti UV-sevanju spodbuja genetsko nagnjenost k raku.

rdečelaska
Rdečelasci in rdečelaske morajo biti še posebej previdni.

Če še vedno nisi prepričan, si poglej spodnji video, ki prikazuje, kakšna je naša koža pod UV-kamero brez sončne zašite in kakšna z njo.

UV Camera Reveals The Best Way to Apply Sunscreen to Your Face | Gizmodo

Prejšnji članekZ novimi modeli proteinov bi lahko kmalu zdravili raka
Naslednji članekNOVOST: Subvencionirano vozovnico lahko koristiš do konca avgusta!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.