Če si vegan, še ne pomeni, da se prehranjuješ zdravo!

Woman holding a basket full of fresh veggie produce, healthy food, or healthy sustainable living concept
Foto: fortyforks iz iStock

Veganstvo je način življenja in razmišljanja, ki človeka močno povezuje s svojim lastnim jazom, z naravo in sočutjem do živali. Na prehranjevanje brez živalskih sestavin, brez mesa, mleka, jajc in rib.

Veganska hrana je primerna za vsakogar, seveda pa je tudi za takšen način življenja potrebna želja, motivacija, znanje in podpora prijateljev ali staršev ali partnerja. Vegetarijanci jedo pravzaprav vse, izkjučujejo meso. Vegani pa poleg mesa izločajo tudi vse izdelke živalskega izvora, če jim je pomembno tudi telesno zdravje se izogibajo sladkorju, alkoholu, tobaku in prečiščenim živilom.

Barbarella – Barbara Radojlovič pravi, da ko se enkrat pričneš prehranjevati z vegansko hrano, pričneš gledati z drugačnimi očmi na vse aspekte življenja. Veganstvo je način življenja, kjer se izogibamo vsem izdelkom živalskega izvora (bodisi da gre za hrano, oblačila ali kozmetiko) in tudi izdelkom, ki so bila testirana na živalih. »Prehranjevati se z vegansko hrano pomeni vse kaj drugega kot dolgočasno in siromašno, kot to mnogi zmotno razmišljajo. Šele ko spremeniš klasične prehranjevalne navade se lahko znajdeš v svetu tisočerih čudovitih rastlinskih sestavin, ki jih prej sploh nisi poznal, saj si bil ujet v tistih nekaj vzorcev jedi, ki so stalno vrtijo v okolju tvojih staršev, prijateljev in najljubših restavracij.«

Na čem temelji veganska prehrana?
»Pri veganski hrani se ne uporabljajo nobeni izdelki živalskega izvora, torej izključujemo meso, ribe, jajca, mlečne izdelke kot so sir, smetana, skuta, in ostale izdelke živalskega izvora. Veganstvo je pravzaprav zelo širok pojem, saj če je nekdo vegan, še ne pomeni da se prehranjuje optimalno oziroma zdravo. Nekateri še vedno uživajo veliko belega kruha oziroma glutenskih živil, belega sladkorja, belega riža, ki so prečiščena živila z visokim glikemičnim indeksom in so osiromašena z bistvenimi hranili, ki našemu zdravju na dolgi rok prav tako škodujejo. Jaz bi na tem mestu bolj poudarila zdravi način veganstva, ki spodbuja uživanje ekološko pridelanih živil, polnovrednih živil (žitarice brez glutena), naravnih in nepredelanih sladil z nizkim glikemičnim indeksom ter uživanje visokega deleža svežega nepredelanega sadja, zelenjave, zelenja, alg, oreščkov, pitje sadnih in zelenjavnih sokov ter zelenih smoothijev. Slednje namreč vpliva na izredno dobro počutje posameznika, saj nepredelana, polnovredna hrana deluje bazično v našem telesu, vpliva na optimalno delovanje vseh naših vitalnih organov (ledvica, jetra, ščitnica, limfa, srce, …) in vsebuje vse potrebne vitamine, minerale, vlaknine, beljakovine, ki jih naše telo potrebuje za optimalno zdravje oziroma odsotnost bolezni.« Barbara Radojlovič.

Zakaj je oziroma ni veganstvo zdravo?
Mateja Tea Dereani, strokovnjakinja za bio-vegansko prehrano in Barbarella – Barbara Radojlovič, iz Zavoda za naravno zdravje in lepoto sta si enotni, da je veganstvo zdravo oziroma idealna dieta, saj prehranjevanje z rastlinsko hrano, s poudarkom na presni hrani preprečuje nastanek številnih bolezni (migrene, alergije, prehladi, astma, bolezni srca, rak, živčne bolezni, ipd,). Obe poudarjata, da se je pri veganski hrani potrebno stalno rotirati med različnim naborom sestavin, da bi si zagotovili ustrezno količino hranil, saj slabo organizirano prehranjevanje z vegansko hrano lahko pripelje do pomanjkanja kalcija, železa, vitamina D in vitamina B12. Ko se enkrat seznaniš z vsebnostmi hranil v določenih živilih in z njimi stalno rotiraš lahko zadostiš vsem tem potrebam brez težav.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.