Čudežni eliksir iz čebeljih panjev

Matični mleček je naravno uravnotežen in bogat kompleks hranilnih snovi, ki v medsebojni sinergiji dajejo osupljive rezultate.

Vsebuje beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine B-kompleksa, minerale, proste aminokisline in maščobne kisline, med katerimi je tudi kislina 10 HDA, ki jo najdemo izključno v matičnem mlečku. Je naravni antioksidant in zato odličen dodatek k dnevni prehrani.

Matični mleček izločajo mlade čebele, stare od 6 do 14 dni. Te čebelje »dojilje« z njim prvih nekaj dni hranijo ves zarod, kasneje pa le čebeljo matico, ki to hrano uživa vse življenje, medtem ko mlade čebele in troti rast nadaljujejo ob uživanju mešanice medu in cvetnega prahu. Matični mleček je edina in izključna hrana matice do konca življenja. Zaradi take prehrane doživi izjemno rodnost in starost. Čebele delavke in troti poleti živijo samo 4 do 6 tednov, pozimi pa 5 do 6 mesecev, medtem ko matica lahko živi tudi 5 let, najmanj pa 3 leta! Je večja od navadnih čebel in dnevno izleže tudi do 3000 jajčec, ki so skupaj težja od njene lastne teže. Vse to se lahko »zahvali« matičnemu mlečku, ki je pravi eliksir življenja.

Raziskave potrjujejo, da ima matični mleček vrsto ugodnih vplivov na človekovo zdravje in počutje. Pozitivno uravnava rast in razvoj otrok ter mladostnikov in upočasnjuje staranje ter krepi imunski sistem, saj biološki spodbujevalci v mlečku močno spodbujajo tvorbo protiteles in belih krvničk, hkrati pa naravni antibiotiki v mlečku nevtralizirajo ali uničujejo številne bakterije in viruse. Krepi živčni in kardiovaskularni sistem, saj izboljšuje prekrvavitev in obtok, upočasnjuje odmiranje živčnih celic, normalizira krvni tlak, upočasnjuje proces nastajanja skleroze ožilja in preprečuje nastajanje razširjenih ven ter motenj venske cirkulacije.

Matični mleček ugodno vpliva na žleze z notranjim izločanjem in omili ter odpravlja vzroke številnih bolezni ter motenj. Z normalizacijo hormionskega statusa pomembno zmanjšuje klimakterične težave žensk, pri moških pa povečuje količino in gibljivost spermijev. Zato, ker normalizira delovanje nadledvičnih žlez in izločanje adrenalina, se uravnovesi delovanje simpatikusa in parasimpatikusa ter tako poveča odpornost na stres. Redno uživanje matičnega mlečka pomaga k splošnemu ravnovesju funkcij v človekovem telesu, kar ugodno vpliva na proces metabolizma. Krepi tudi živčni sistem in dviguje duševno razpoloženje, koncentracijo in splošno počutje ter pripomore k trdnemu spanec. Nenazadnje so tudi ugotovili, da matični mleček telo razstruplja in odstranjuje posledice obsevanja ter krepi vitalnost zavoljo tega poškodovanih organov.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.