Dan po …

Veseli december je v polnem teku. Včasih se zgodi, da enostavno pogledamo preveč v kozarec, naslednji dan pa se zbudimo z obupnim glavobolom, suhimi usti, bolečinami po vsem telesu, omotico. Takšno stanje nastane zaradi pomanjkanja spanja, dehidracije in je odziv človekovega imunskega sistema na škodljive snovi v alkoholu.
Alkohol povzroča depresijo centralnega živčnega sistema. Oslabi koordinacijo, spomin ter presojo in izkrivi vizualno ter slušno zaznavanje. Razširijo se nam krvne žile in pade koncentracija glukoze v krvi.

Praktični napotki za preprečevanje in odpravo jutranjega mačka
Najlažje se mu izognemo z uživanjem velikih količin vode med samim vnosom alkohola v telo. Po strokovnih izračunih bi morali na eno enoto alkohola popiti sedem enot vode. Če telo ne dobi zadostnih količin vode, jo prične črpati iz telesa, tudi iz možganskih celic.
Takoj, ko uspemo vstati, se je priporočljivo stuširati z vročo vodo, ki povzroča znojenje in odvajanje toksinov. Vroča prha lajša glavobol, vodna masaža vratu pa razbremeni vratne mišice in ublaži bolečine v glavi. Podajte se na svež zrak, saj sprehod poveča dotok kisika, izboljša stanje metabolizma in pospeši uničenje alkohola v telesu.

Mačka uspešno prežene tudi močna hrana pred, med in po pitju. Hrana aktivira absorbcijo alkohola in pospeši njegovo razgradnjo. Pravi zdravilni eliksir so jajca. Ne smemo pozabiti na mineralno-energetske napitke, ki ublažijo diuretični učinek alkohola.

 

Z vitamini nadomestimo izgubo vitaminov A, B, C in B6, ki jih alkohol izplavi iz telesa. Pripravki, ki naj bi domnevno odpravili mačka, vsebujejo fumarinsko kislino, l-glutamin, artičoko, oglje, kalcijev karbonat, vitamine in minerale. Vendar raziskave tega zaenkrat še niso potrdile.
Če se želite mačku izogniti ali ga vsaj ublažiti, izmenično uživajte alkoholne in brezalkoholne pijače, se prej dobro najejte, pred odhodom v posteljo spijte veliko vode, izogibajte se temnim alkoholnim pijačam (viski, brandy ter poceni rdeče vino). Najmanjši učinek na mačka naj bi imeli vodka, ki je zelo prečiščena alkoholna pijača, belo vino in pivo.

Pa še šaljivi nasveti z različnih koncev sveta:
– Mongolija: zoper jutranjo alkoholno nadlego na tešče uživajo paradižnikov sok z vlitim okisanim ovčjim očesom,
– Puerto Rico: verjamejo, da po divji noči najbolj pomaga, če se pod pazduho namažemo s polovico limone,
– Indijanci: tečejo tako dolgo, da se pošteno spotijo, nato pa si znoj poližejo s telesa in ga izpljunejo,
– Velika Britanija: angleški dimnikarji naj bi si po prekrokani noči privoščili mlečno pijačo s sajami.
Kakorkoli, kadar imaš mačka, bi včasih naredil vse, da ta občutek izgine.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.