DME je glavni vzrok slepote nad 20 let

V Sloveniji je po oceni NIJZ okoli 130.000 oseb s sladkorno boleznijo. Med številnimi možnimi zapleti je tudi razvoj diabetične retinopatije ali poslabšanje vida zaradi sladkorne bolezni. Ta zaplet ogroža kar vsakega tretjega bolnika, zato je Bayer v podporo bolnikom s sladkorno boleznijo in njihovim svojcem izdal dve knjižici o presejanju diabetične retinopatije in diabetičnem makularnem edemu. Obe knjižici sta dostopni pri oftalmologih ali na spletnih straneh bayer.si/dr in bayer.si/dme.

Na pregled očesnega ozadja sladkorni bolnik vsaj enkrat letno

Diabetična retinopatija na začetku ne povzroča težav z vidom ali pa so neopazne in blage. Z napredovanjem bolezni pa diabetična retinopatija preide v diabetični makularni edem, ki lahko povzroči slepoto. Zato so redni presejalni pregledi ključni v obravnavi sladkorne bolezni oči.

Bayer želi s knjižicami ozavestiti sladkorne bolnike o vlogi rednih pregledov očesnega ozadja. Knjižici ponujata informacije o diabetični retinopatiji; tveganjih in simptomih diabetične retinopatije ter tudi uporabne napotke, npr. kdaj po diagnozi na očesni pregled in različna vprašanja, ki naj jih bolniki zastavijo osebnemu zdravniku, diabetologu in oftalmologu.

O diabetični očesni bolezni

Sladkorna bolezen ostaja eno najpomembnejših globalnih zdravstvenih vprašanj. Od leta 1980 se je število sladkornih bolnikov že štirikrat povečalo, na 415 milijonov odraslih.

Diabetična retinopatija – DR, najpogostejša oblika diabetične očesne bolezni, je zaplet zaradi visoke ravni glukoze v krvi, ki poškoduje krvne žile v očesnem ozadju.

Diabetični makularni edem je napredna oblika diabetične retinopatije, ki nastane, ko krvne žile prepuščajo tekočino v mrežnico, kar povzroča zamegljen vid. Če diabetične retinopatije ali diabetičnega makularnega edema ne diagnosticirajo in zdravijo, lahko bolnik oslepi.

Pri vseh sladkornih bolnikih z boleznijo tipa 1 ali 2 obstaja višje tveganje za nastanek očesnih bolezni, kar lahko preprečimo z nadzorom nad krvnim sladkorjem, zgodnjo diagnozo in ustreznim zdravljenjem sladkorne bolezni.

vid pri dme
Diabetični makularni edem lahko povzroči temne lise v vidnem polju, zamegljen vid ali barve, ki so videti izprane oziroma zbledele. Tem težavam se lahko izognemo, če retinopatijo odkrijemo dovolj zgodaj.

Viri:

  1. NIJZ: Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2017; dostopno prek: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/publikacije/letopisi/2017/2.4.4_sladkorna_bolezen_2017_koncna.pdf; zadnji dostop november 2019
  2. IDF Diabetes Atlas, 2017. International Diabetes Federation. Available at: https://diabetesatlas.org/resources/2017-atlas.html. zadnji dostop november 2019.
  3. WHO Global Report on Diabetes 2016. Dostopno prek: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204871/1/9789241565257_eng.pdf?ua=1. Zadnji dostop november 2019.
info.si@bayer.com | +386 1 581 44 00

Bayer je inovativna družba z več kot 150-letno zgodovino in ključnimi kompetencami na področjih zdravja in kmetijstva.

Prejšnji članekIntervjuji s študenti: Lara, magistrica Psihologije FF LJ
Naslednji članekRazpis za Erasmus+ študijske izmenjave
info.si@bayer.com | +386 1 581 44 00

Bayer je inovativna družba z več kot 150-letno zgodovino in ključnimi kompetencami na področjih zdravja in kmetijstva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.