Ergonomija za revne študente

Sleepy student with tousled hair trying to read on line content in a laptop on a desktop in her room in a house interior
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Delo za računalnikom ti je zagotovo postalo že samoumnevno. Če tretjino dneva preživiš za ekranom, boš v enem letu na tipkovnico pritisnil približno trimilijonkrat, z miško pa prehodil razdaljo približno 26 kilometrov. Si znaš prilagoditi okolje na poceni način, da ne bodo trpeli tvoj vrat, ramena in hrbet?

Za stoječe študente

Izdelava lastne rešitve za ergonomsko mizo, pred katero boš stal, je preprosta in brezplačna. Najverjetneje ti bo uspelo z materiali, ki jih imaš že doma. Na mizo oziroma pultno ploščo zloži velike knjige in nanje položi prenosni računalnik. Če za to nimaš dovolj knjig, si lahko ustvarjalen in uporabiš škatle za shranjevanje ali kateri koli gospodinjski predmet, ki je dovolj trden za delo.

Za sedeče študente

Če pri delu raje sediš, poskusi sedeti tako, da bodo tvoje oči usmerjene neposredno na zaslon. To dosežeš tako, da najprej dlani in podlakti položiš na mizo. Če komolci niso poravnani z delovno površino, dvigni ali spusti stol, da se poravnajo. Če je stol prenizek in ga ne moreš premakniti višje, si podloži zloženo brisačo ali blazino. To spodbuja tvoj trup, da počiva v bolj pokončnem položaju, kar je podobno, kot če bi stal.

Idealno je, da so kolena na isti višini kot boki ali rahlo spuščena. Če si visok, lahko to dosežeš tako, da na sedež položiš blazino ali podlogo, ki bo dvignila tvoje boke. Če pa si nizek, podloži nekaj pod noge, da dvigneš stopala in kolena. Podstavek za stopala lahko ustvariš tudi s knjigami ali revijami. S tem boš razbremenil ramena in vrat. Med delom imej obe nogi na tleh; križanje nog obremenjuje hrbet in vrat.

Sedi vzravnano, rahlo nagnjen nazaj. Če je med tvojim hrbtom in stolom velika vrzel, za spodnji del hrbta zatakni rolo papirnatih brisač. Razvijaj jo, dokler se popolnoma ne prilega, nato pa jo zalepi z lepilnim trakom, da se zvitek ne bo naprej razvijal. Namesto zvitka papirnatih brisač lahko uporabiš tudi prazno litrsko plastenko za pijačo.

Ne pozabi na telovadbo. Telo ti bo samo sporočilo, da moraš nekaj spremeniti, in nič ni narobe, če se malo raztegneš. Prav nasprotno: raztezanje in preprosto sprehajanje po stanovanju sta za ergonomijo tvojega telesa koristna prav tako kot prilagoditev tvoje drže.

Prejšnji članekDa se bliža pomlad, slutijo rože prej kakor človek
Naslednji članekPreprost DNK test bi lahko zaznal pogoste nevrološke motnje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.