Gubice

Kožo tvorijo tri plasti: epidermis, dermis in podkožno tkivo. Epidermis je zunanja plast, ki jo vidimo, tvorijo jo kožne celice, znane kot keratinociti. Pod to plastjo je podporna plast, imenovana dermis, ki jo tvori vezno tkivo (kolagen in elastin), vsebuje druge tipe celic in služi kot strukturna, podporna mreža kože. Pod dermisom leži podkožno tkivo, ki vsebuje maščobne celice, te maščobne celice pomagajo k videzu kože, ki je lahko poln ali ohlapen.

 

Staranje kože povzroča več faktorjev:

  • pomanjkanje proteinov, vitaminov in mineralov,
  • hormonska neravnotežja,
  • nepravilna hidracija,
  • življenjski slog (stres, sladkarije, kajenje, dieta),
  • višek prostih radikalov (oksidacija),
  • vplivi okolja (kemikalije, izpostavljenost UV-žarkom),
  • obrazna mimika (kremženje).

S staranjem se debelina epidermisa tanjša, kar povzroča vidno tanjši videz kože. Tudi celice in matriks izgubijo sposobnost zadrževanja vlage, kar vodi do bistveno bolj suhe kože. Tudi druge plasti kože se tanjšajo in z leti proizvajajo manj kolagena. Hkrati se tudi elastinska vlakna, ki so odgovorna za vzdrževanje elastičnosti kože, začenjajo izrabljati. Z manj kolagena in šibkejšimi elastinskimi vlakni se tvorijo gube in koža postaja ohlapna. Žleze lojnice se povečajo, vendar proizvajajo manj loja, kar dodatno izsušuje kožo. Podkožne maščobne celice se z leti skrčijo in niso zmožne podpirati vrhnjega sloja kože, ki tudi slabi. Zaradi tega so gube in ohlapnost kože bolj vidne.

Kako lahko preprečim nastanek gub?

Gube se tvorijo, ko se koža razgraja. Zato je najboljša rešitev za obstoječe gube in preprečevanje bodočih gub proizvodnja novih kožnih celic s postopkom, ki spodbuja in ustvarja regeneracijo kožnih celic.

Z masažo obraza in s preprostimi ter lahkimi gibi lahko na enostaven način učvrstite mišice obraza. Dekolte, vrat in obraz zmasirajte z nežnimi gibi prstov, s čimer boste pospešili cirkulacijo kože obraza, sprostili napetost in hkrati okrepili mišice. Tako boste polepšali polt, preprečili nastanek aken, temnih madežev in gub, zaradi dobrega pretoka krvi pa se na ta način izločajo toksini.

Proti gubicam se lahko borite tudi z domačimi pripravki iz hladilnika. Maska iz jajčnega beljaka je recept za gladitev gub, ki so ga poznale že babice. Beljake stepite v sneg in ga nanesite na najbolj problematične dele obraza. Videz gub lahko zmanjšate tudi z ananasom. Koščke ananasa položite na obraz in pustite učinkovati 15 minut. Ananas vsebuje encime, ki spodbujajo elastičnost kože, jo vlažijo in odstranjujejo odmrle kožne celice. Domača učinkovina proti gubam je tudi limonin sok, ki ga čistega nanesite na obraz. Poleg tega da gladi gube, deluje tudi na kožne madeže. Na obraz ga nanesite večkrat na dan. Gube bodo manj vidne tudi, če boste obraz nežno masirali s kokosovim oljem, ki kožo pomirja in jo naredi mehko. Tudi olivno olje na kožo deluje pomirjevalno, blažilno in mehčalno ter ji daje sijaj in elastičnost, jo vlaži, zato ugodno deluje na izsušeno ali suho kožo. Pogosto starodavno ljudsko zdravilo za odpravo gub je kremna mešanica olivnega olja, medu, soka limone in jajčnega rumenjaka.

Da bi se zaščitili pred staranjem in se izognili gubicam, se lahko okrepite tudi od znotraj, tako da uživate čim več antioksidantov. Največ antioksidantov vsebujeta sadje in zelenjava, predvsem suhe slive, rozine, borovnice, jagode, špinača, brstični ohrovt, brokoli, rdeča pesa, avokado in pomaranče.

Za konec pa še nasvet za lepši videz kože: izogibajte se sončenju in predolgemu izpostavljanju sončni svetlobi. Čeprav potrebujete izpostavljanje soncu za ustvarjanje zadostnega nivoja vitamina D v organizmu (najmanj 30 minut na dan), predolgo izpostavljanje škoduje koži. Kadar se izpostavljate soncu, vedno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem 30.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.