Hrana za naše možgane in boljše razmišljanje

»Kdor pravilno jé, se veliko laže uči«, pravi znani rek. Čeprav zaradi boljše hrane ne bomo pametnejši, lahko uravnovešena in pestra prehrana pripomore k višji sposobnosti razmišljanja in učenja.

 

Sestava možganov in vliv hrane na njih

Naši možgani so sestavljeni iz dveh tretjin maščobnih kislin, ki so gradniki ovojnic živčnih celic, prisotne pa so tudi v možganski tekočini. Ovojnici dajejo prožnost in povečajo kakovost prenosa informacij omega 3 maščobne kisline. Številne študije so pokazale, da se pri ljudeh, ki uživajo hrano bogato z omega 3 maščobnimi kislinami (najdemo jih v ribah, morskih sadežih, zeleni zelenjavi, paradižnikih, repičnem olju, jajcih, sadju itd.) pojavljajo degeneracijske bolezni redkeje.

Delovanje možganov je zelo povezano z zaužito hrano. Možgani so v vrhunski formi, če dobijo zadostno količino beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in zadostne količine vode. Na naš kratkoročni in dolgoročni spomin ter hitrost razmišljanja pozitivno delujejo tudi vlaknine in naravni sokovi. Magnezij spodbuja pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo, ki je hrana za možgane. Železo je odločilno za dolgoročni spomin, bor pa spodbuja kratkoročni spomin. Za boljši inteligenčni količnik so pomembne tudi čebulnice (zlasti česen), ki vsebujejo žveplo, ki pomaga odstraniti toksine. Nujna je tudi zadostna količina tekočine, vode je v možganih kar 85 odstotkov.

Znanstvena raziskava je pri otrocih pokazala, da slaba prehrana, predvsem tista osiromašena s cinkom, železom, vitaminom B in visokokakovostnimi beljakovinami, zmanjšuje intelektualne sposobnosti in povečuje agresivnost.

 

Nezdrava hrana povzroča hiperaktivnost

Raziskave so tudi pokazale, da daljše uživanje nezdrave prehrane z veliko enostavnih ogljikovih hidratov  in sladkarij v  pijačah vodi tudi v hiperaktivnost. Pri ukinitvi tovrstne hrane in uživanju kompleksnih ogljikovih hidratov (polnovredni kruh, neoluščeni riž, müsliji, stročnice itd), ki se razgrajujejo dalj časa in poskrbijo za daljšo enakomerno stopnjo glukoze v krvi in možganih, so rezultati bili boljši. Otroci so postali bolj vitalni, sproščeni in polni energije.

 

Hrana za možgane:

–       idealna hrana za možgane je grozdni sladkor (glukoza), uživajte bombone iz grozdnega sladkorja

–       losos in ribe, ki so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so pomembne za delovanje naših možganov

–       oreščki, ki so bogati z minerali in vitamini

–       zelenjava, predvsem zelene barve kot npr. solata, blitva ali zelje (tudi kislo), s katerimi dobi človeški živčni sistem visokovredne snovi in vlaknine, pa tudi šparglji, kalčki, mlada špinača in redkvice

–       divje borovnice, ki vsebujejo veliko koristnih antioksidantov

–       mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo aminokisline in laktozo, surovine, ki so pomembne za naše sive celice

–       rastlinske beljakovine iz soje (tofu, sojino mleko), pšeničnih kalčkov, graha in leče povečujejo koncentracijo

–       sadje, ki vsebuje fruktozo, ki da možganom energijo za intelektualno in fizično delo, za borovnice in pomaranče je celo dokazano, da zmanjšujejo demenco in izboljšajo razmišljanje itd.

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.