Igranje klavirja izboljša počutje in kognitivne sposobnosti

piano, hands, music
Foto: decrand iz Pixabay

Vse več raziskav dokazuje, da prisotnost glasbe v našem življenju deluje blagodejno na nas. Ponavadi nas zanima, kako poslušanje različnih zvrsti pomaga pri učenju. Nova raziskava Univerze v Bathu je želela ugotoviti kakšne učinke ima igranje klavirja na naše počutje in kognitivne sposobnosti.

Potek raziskave o igranju klavirja

woman, headphones, music
Foto: PourquoiPas iz Pixabay

V raziskavi so sodelovali začetniki brez predhodnih izkušenj. Igrali so določen instrument eno uro na teden z mentorstvom ena na ena. Poleg novo pečenih glasbenikov sta oblikovali še dve skupini; poslušalci glasbe, ki so poslušali enake skladbe kot prvi in kontrolna skupina, ki je brala ali se učila. Po enajstih tednih so strokovnjaki izvedli testiranja in dobili zanimive rezultate. Ugotovili so, da se je izboljšalo slušno in vidno zaznavanje sodelujočih.

Presenetljivi rezultati

Skupina, ki je igrala instrumente, je očitno izboljšala svoje sposobnosti zaznavanja sprememb v okolju, še posebno vidnih in slušnih. Najboljše rezultate so dosegli posamezniki, ki so igrali klavir. Izjemno so se odrezali, ko so testirali njihovo sposobnost precenjevanja ujemanja zvoka in slike. Predvajali so jim krajše sekvence; pobliske in piske ter tudi daljše; posnetek osebe, ki govori. Pri obeh so pokazali večjo občutljivost percepcije.

Tilt shift photo of acoustic drum set
Foto: Josh Sorenson iz Pexels

Ob tem moramo poudariti, da ne gre zgolj za izboljšanje glasbenih sposobnosti, temveč tudi multisenzoričnega procesa, ki ga uporabljamo in nam pride prav v zelo vsakdanjih situacijah. Naše okolje na tak način zaznavamo med vožnjo z avtomobilom, pri prečkanju ceste ali iskanju znanca v množici.

Takih rezultatov poslušalci iz druge skupine niso dosegli. Najbrž zato, ker niso imeli fizičnega stika z glasbo oziroma niso sami proizvajali zvokov ter se iz njih učili in temu prilagajali svoje gibanje. Trenirali so zgolj slušne veščine.

Dodatni pozitivni učinki igranja klavirja

guitar, guitarist, music
Foto: Firmbee iz Pixabay

Poleg veščin poslušanja, igranja in zaznavanja so udeleženci raziskave iz prve skupine poročali tudi o izboljšanju počutja. Po nekaj tednih igranja so doživljali manj stresa in anksioznosti. Igranje je nekaterim lajšalo tudi občutke depresije. Ravno zato so strokovnjaki mnenja, da ima učenje igranja potencial za lajšanje duševnih težav zaradi svojih pozitivnih učinkov. Navdušeni nad novimi odkritji, bodo nadaljevali z dodatnimi raziskavami.

»Učenje inštrumenta, kot je klavir, je zapletena naloga: od glasbenika zahteva, da bere partiture, ustvarja gibanje in spremlja slušne in tipne odzive, da prilagodi prihodnje gibe. V znanstvenih terminih, proces združuje vidne in slušne znake ter rezultate v multisenzoričnem usposabljanju posameznika. Odkritja naše raziskave namigujejo, da ima slednje pomembne pozitivne učinke na možgane, ko procesirajo avdio-vizualne informacije tudi v dobi odraslosti, ko je plastičnost možganov nižja,« je povedala dr. Karin Petrini z Oddelka za psihologijo (Univerza v Bathu).

VIRScience Daily
Prejšnji članekNašli način za koloniziranje Marsa
Naslednji članekLikarjev sklad za štipendije razpisal štipendije za študij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.