Informacija iz prve roke: kako izgleda hitri test na koronavirus

Asian woman using rapid antigen test kit for self test COVID-19 epidemic at home. Adult female place the fabric tip of the swab in the extraction tube and rolling around the tube. COVID-19 pandemic protection concept.
Foto: CandyRetriever iz iStock

Prazniki so minili in z današnjim dnem se končujejo dopusti. Nekatera podjetja so za svoje delavce organizirala testiranje na koronavirusno bolezen s hitrimi testi, da bi zagotovila varnost na delovnem mestu. Veliko oseb pa se testiranja udeleži za lastno informacijo in pomirjenost.

Ponekod so testi organizirani tako, kot smo videli na fotografijah iz prestolnice. Ljudje stojijo v vrsti pred kontejnerjem. Drugod pa se testi opravijo kar iz vozila (drive-in testiranje).

Popis podatkov

Pred testiranjem pooblaščena oseba (npr. reševalec, zdravstveni tehnik) popiše tvoje osebne podatke. Zabeležijo si tudi tvoje kontaktne informacije, da te lahko obvestijo o rezultatu testa.

 

Test

Usposobljena oseba s palčko podrgne sluznico zgornjih dihal. Bris se vzame iz obeh nosnic. Pomembno je, da si med testiranjem sproščen, saj je testiranje neboleče, v primeru nervoze in strahu pa postane nekoliko neprijetno. Nič nenavadnega ni, da se ti po odvzemu brisa zasolzijo oči.

 

Obveščanje

Poteka na dva načina:

  • Približno eno uro po testiranju prejmeš SMS sporočilo, na katerega moraš pravilno odgovoriti, da dobiš rezultat testiranja. Ob pozitivnem rezultatu prejmeš tudi TAN kodo za aplikacijo #OstaniZdrav.
  • V primeru pozitivnega testa te pokličejo na telefonsko številko in ti sporočijo navodila.

Kako pa poteka celotna izvedba samega testa, si poglej v posnetku:

Panbio™ COVID 19 Ag Rapid Test Device Nasopharyngeal Swab Procedure

Za hitro testiranje se ni potrebno naročiti

Od danes se je na določenih lokacijah možno testirati na novi koronavirus brezplačno in brez predhodnega naročila. Hiter test je namenjen posameznikom brez znakov okužbe. Osebe z značilnimi simptomi morajo najprej poklicati osebnega zdravnika, ki jih napoti na standarden PCR test.

Hitre teste se bo izvajalo v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, na mejah in na drugih organiziranih točkah. Testirali se bodo tudi pedagoški delavci, ki s torkom pričnejo učiti otroke s posebnimi potrebami.

Lokacije testiranj

  • Ljubljana: Športna dvorana Kodeljevo
  • Novo mesto: Kulturni center Janeza Trdine
  • Velenje: parkirišče pred urgenco
  • Domžale: športni park
  • Mengeš, Lukovica in Moravče: kulturni domovi
  • Cerknica, Sežana, Postojna, Ilirska Bistrica: zdravstveni domovi
Prejšnji članekDosežena kvantna teleportacija z 90-odstotno natančnostjo na razdalji 44 km
Naslednji članekBecky Hammon postala prva ženska trenerka v ligi NBA

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.