ITM nič več merilo za telesno maso? Indeks telesne mase naj bi bil hudo pomanjkljiv

Indeks telesne mase ni več relevanten? Znanstveniki menijo, da je ITM zastarel izračun
Indeks telesne mase ni več relevanten? Znanstveniki menijo, da je ITM zastarel izračun Foto: PraewBlackWhile iz iStock

V zadnjih letih se vse več pogovarjamo o telesni teži posameznikov, saj se naša družba debeli. V Sloveniji se soočamo s problemom preobilnih otrok, v svetu pa je vse bolj pereč problem povezan s preobilnimi odraslimi. Da bi si olajšali ocenjevanje primernosti teže posameznikov, glede na njihovo višino, smo si omislili kazalnik, ki se imenuje indeks telesne mase (ITM).

Vse bolj jasno postaja, da zgolj upoštevanje višine in teže ni dovolj, da bi ocenili, kako prehranjen je posameznik. Prav o tem govori najnovejša raziskava na področju indeksa telesne mase.

Samo ITM ni dovolj za odločitev

Najnovejša raziskava na področju ITM poudarja pomen vključitve odstotka maščobe, mišic, kosti in vode v telesu ter koliko maščobe je na trebuhu v primerjavi s stegni, da bi v celoti razumeli dejavnike, ki povzročajo kardio-presnovne bolezni. Raziskava je namreč pokazala, da je mnogo posameznikov, ki so po ITM klasifikaciji označeni kot normalno težki, vseeno predebelih.

»Pokazali smo, da obstajajo rasne/etnične razlike v telesni maščobi, ITM in porazdelitvi telesne maščobe, kar lahko zagotovi dokaze za prihodnje študije za nadaljnjo ugotovitev, ali so te razlike možni dejavniki rasnih razlik, opaženih pri kardio-presnovnih boleznih,« je dejala Aayush Visaria, specializantka interne medicine na medicinski šoli Rutgers Robert Wood Johnson v New Brunswicku.

belly, body, calories
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Raziskovalci so ponovno pregledali kartoteke bolnikov

Visaria in sodelavci so preverili podatke za nenoseče odrasle osebe v ZDA, stare od 20 do 59 let, iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani (NHANES) za obdobje 2011–2018 s podatki skeniranja celotnega telesa DEXA. Njihov ITM je bil kategoriziran glede na etnično pripadnost (neazijski: premajhna telesna teža <18,5, normalna = 18,5-24,9, prekomerna telesna teža = 25-29,9, debeli ≥30 kg/m 2 , azijski: < 18,5, 18,5-22,9, 23-27,4, 27,5+ ).

fat, obese, obesity
Foto: LillyCantabile iz Pixabay

Raziskovalci so verjetnost debelosti med odraslimi ocenili kot normalno/prekomerno telesno težo na podlagi indeksa telesne mase in nato še glede na skupni odstotek telesne maščobe (BF%) kot ≥25 % pri moških in ≥32 % pri ženskah glede na raso. Ocenili so tudi povprečne meritve debelosti DEXA glede na raso.

Število predebelih ljudi je večje

Ugotovili so, da je imelo skoraj 36 % ITM ≥30 (tradicionalna definicija debelosti), vendar jih je imelo v resnici kar 74 % debelost glede na BF %. Med odraslimi z normalnim ITM je imelo 44 % belcev, 27 % črncev, 49 % latinskoameriških prebivalcev in 49 % Azijcev debelost glede na BF %.

Skoraj 3 od 4 odraslih mladih do srednjih let v ZDA so bili ocenjeni kot debeli glede na % BF iz pregledov DEXA. Američani azijskega in latinskoameriškega porekla z navidezno normalnim ITM so imeli večjo verjetnost, da bodo imeli debelost in večji delež trebušne maščobe kot belci, ki niso omenjenih porekl. Temnopolti posamezniki so imeli znatno manjše možnosti za debelost pri normalnem/prekomernem ITM in nižji delež trebušne maščobe.

Nutritionist consultation. Dietitian plans meal plan for a female obese patient
Foto: peakSTOCK iz iStock

Raziskava naj prispeva k oskrbi bolnikov zaključuje glavna raziskovalka

»Upamo, da bo ta raziskava prispevala k zamisli o oskrbi, ki vključuje težo, in zdravnikom omogočila, da

1) redno uporabljajte dodatne meritve telesne maščobe, kot je obseg pasu ali meritve telesne maščobe na podlagi bioimpedance (npr. pametne tehtnice) poleg BMI,

2) se vključite v prakse za preprečevanje nezavednih pristranskosti, ki se lahko pojavijo pri oskrbi pacienta z debelim ITM, in

3) vključite v klinično odločanje, ki ni odvisno samo od izračuna indeksa telesne mase, temveč splošne ideje o sestavi telesa in porazdelitvi telesne maščobe,« je dejala Visaria.

Multiethnic man in doctor's coat finding out waist length of female patient with measuring tape in consulting room. Efficient dietitian calculating body mass index for assessing healthy weight.
Foto: undefined undefined iz iStock

Uporabimo oči, ne zgolj številke

Raziskava lahko smatramo kot izjemno pomembno, saj je še enkrat dokazala, da preproste meritve, ki obsegajo zgolj težo in višino posameznika niso dovolj za natančno opredelitev posameznika v kategorije. Ob tem gre dodati, da to ne pomeni, da moramo ITM preprosto zavreči na kup neuporabnih klasifikacijskih orodij. ITM vseeno lahko služi kot usmeritev posameznikom. Vendar pa je pomembno, da ITM uporabljamo z glavo. Zelo mišičast moški lahko po ITM spada v kategorijo predebelih ljudi, ampak vsak človek z očmi lahko vidi, da takšna oseba ni debela.

Ob pregledih in splošni oceni zdravja posameznika, pa je resnično pomembno, da upoštevamo konstitucijo ne zgolj golih številk.

Rear view of one African American fitness model posing topless in a towel and looking muscular. Black male athlete rubbing his head while isolated on grey copyspace in a studio
Foto: PeopleImages iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekPresenetljive ugotovitve starodavne Kitajske, ki so na glavo obrnile dosedanja razumevanja
Naslednji članekPonovno visoka donacija Supernove za pomoč prizadetim v poplavah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.