Iznašli so zdravilo proti kolcanju!

Medtem, ko so pred letom 2021 številni strokovnjaki svetovali, kaj storiti proti kolcanju (od nagnjenja glave nazaj do zadrževanja zraka, sesanja ledene kocke, žgečkanja in strašenja kolcajočega), je letos dokončna rešitev na voljo. Gre za izum posebne slamice z imenom hicc away, ki naj bi kolcanje ustavila v le nekaj trenutkih.

Kako slamica deluje?

Slamico je zasnoval dr. Ali Seifi, zdravnik na intenzivnem nevroznanstvenem oddelku bolnišnice v Teksasu. Izdelana je iz trde, trpežne plastike v dveh delih, pri čemer spodnji del, ki se privije na zgornjega, deluje kot pokrovček.

Slamica ima spodaj ob straneh luknjici; manjša je namenjena otrokom, večja odraslim, želeno pa nastavimo prav s pomočjo pokrovčka. Slamico nato vtaknemo v kozarec in skoznjo popijemo vodo. Pri nekaterih deluje že en požirek, drugi morajo skozi slamico kontinuirano popiti malo več. To naj bi kolcanje ustavilo.

Kolcal 68 let

Kolcanje, ki traja nekaj minut, sicer ni nevarno za zdravje. Lahko pa je prav nadležno. Neprijetno postane, ko kolcamo več časa. To nesrečo je imel Charles Osbourne, ki si je s svojim kolcanjem prisvojil tudi mesto v Guinnessovi knjigi rekordov.

Neprekinjeno se mu je kolcalo kar 68 let, vse od njegovega 30. leta. Kolcati se mu je nehalo le leto preden je leta 1991 umrl.

Zakaj sploh kolcamo?

Kolcanje sicer povzročajo krči v trebušni preponi, zaradi katerih se glasilke sunkovito zaprejo, pri čemer nastane značilni zvok »hik«. Pri dolgotrajnem kolcanju zdravniki ponavadi predpišejo pomirjevala, obstaja pa cela zakladnica drugih nasvetov, ki naj bi kolcanje ustavili.

Ti bodo zdaj, ko imamo slamico, povsem nepotrebni!

Vir: Mladina.si

Prejšnji članekDoggerland: Izgubljena »Atlantida« Severnega morja razkriva skrivnosti 
Naslednji članekDisney nagovarja LGBT+ občinstvo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.