Kako lahko izboljšaš svoj spomin?

Human brain and question mark concept with copy space on chalkboard, mental health and problems with memory, think outside the box concept
Foto: Makhbubakhon Ismatova iz iStock

Spomini nas na veliko različnih načinov oblikujejo v to, kar smo. Omogočajo nam, da si zapomnimo najlepše dogodke, izkušnje in pomembne informacije, zato je lahko pozabljanje za nas zelo neprijetno. Dobra novica pa je, da lahko za izboljšanje svojega spomina sam veliko storiš.

Kaj je spomin?

Spomin je sijajna sposobnost priklica informacij, ki se razlikujejo glede na vsebino in uporabo. Zato lahko govorimo o kratkoročnem in dolgoročnem spominu, ki sta dve glavni vrsti spomina. Informacije, ki jih moraš priklicati le za nekaj sekund ali minut, so shranjene v kratkoročnem spominu. Med tem, ko dolgoročni spomin, ki je trajen, a spremenljiv, vsebuje dejstva, procese, pretekle dogodke in tvoje veščine. Spomini pa v možganih niso hranjeni na enem mestu, ampak so senzorične komponente spomina razporejene po različnih predelih možganov. Do pomnjenja pride, ko možgani sestavijo različne komponente.

Zakaj pozabljaš?

Razlogov, ki povzročajo pozabljivost in izgubo spomina, je lahko več. Tako lahko k izgubi kratkoročnega spomina prispevajo stres, utrujenost, pomanjkanje spanja in občutek preobremenjenosti. Za pozabljanje pa so lahko odgovorne tudi poškodbe glave in staranje. Tako kot drugi deli našega telesa se namreč tudi naši možgani s starostjo spreminjajo, zato si težje zapomnimo na novo naučene informacije, ali iz spomina prikličemo določene besede.

Illustration of the thought processes in the brain
Nevroni lahko v realnem času ciljno usmerjeno prilagajajo dejavnost spreminjajočemu se okolju.
Foto: iLexx iz iStock

Kako lahko izboljšaš spomin in koncentracijo?

Med najboljšimi načini za izboljšanje spomina je opustitev nezdravega življenjskega sloga, zato prenehaj s kajenjem, pitjem alkohola ter vnosom sladke in predelane hrane. Odprava slabih navad pa je le del poti do izboljšanja spomina, saj je za dober spomin ključno dodajanje novih zdravih navad. H krepitvi spomina ti bo pomagalo uživanje zelene listnate solate, oreščkov, jagodičevja, kave in čaja ter rib. Poleg tega v svoj vsakdan vključi redno telesno vadbo, meditacijo in dovolj spanja. Tvoj um pa bodo spodbudili izzivi in učenje, zato začni z učenjem tujega jezika, rešuj čim več ugank, ali se udeleži kakšnega tečaja.

Junior novinar

VIRHealth
Prejšnji članekTeorija izumrtja dinozavrov se je spet korenito spremenila
Naslednji članekNevladnim organizacijam na voljo razpis za male in srednje projekte

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.