Kako lahko izboljšaš svojo koncentracijo?

Profile of a hispanic freelancer wearing glasses and reading the coding software on the computer. Focused programmer checking the app code
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Se kdaj znajdeš v položaju, ko se skušaš osredotočiti na pomembno nalogo, a tvoja pozornost odtava? Nisi edini. V današnjem času nas namreč preplavljajo informacije, zahteve in dražljaji, ki lahko močno vplivajo na našo sposobnost osredotočanja. Na srečo pa obstajajo načini, s katerimi lahko izboljšaš svojo koncentracijo.

Osredotoči se na trenutek

Ko imaš občutek, da tvoja sposobnost koncentriranja slabi, moraš svoje možgane pripraviti na situacije, ki bodo zahtevale visoko stopnjo osredotočenosti, zato poskusi naslednje:

 1. Izogibaj se večopravilnosti

  Ne opravljaj več nalog hkrati in se osredotoči zgolj na eno opravilo. Svoj um boš tako razbremenil tekmovanja med dražljaji.

 2. Delo opravljaj v časovnih intervalih

  Odkrij idealni časovni okvir za delovanje svojih možganov. Opazuj, kako dolgo je lahko tvoja pozornost usmerjena na dejavnost, ki jo opravljaš. Ko bereš knjigo, opazuj, kako dolgo lahko svojo pozornost posvečaš branju. Tako najdeš časovni obseg, v katerem je tvoja koncentracija na vrhuncu. Nato si začni postavljati opomnik. Ko se čas izteče, si vzemi odmor, dejavnost pa nadaljuj po počitku.

 3. Odstrani moteče dejavnike

  Da lahko dosežeš največjo učinkovitost, je pomembno odstraniti vse moteče dejavnike. Izklopi televizijo in blokiraj moteče spletne strani, da te ne premami brskanje po internetu. Moteči faktor tvoje osredotočenosti pa je pogosto pametni telefon, ki ga je najbolje pospraviti na mesto izven tvojega dosega.

 4. Razgibaj telo

  Že 10 minut zmerno intenzivnega teka poveča pretok krvi v prefrontalni korteks – del možganov, ki je odgovoren za sposobnost osredotočanja na nalogo. Če nisi ljubitelj teka, lahko poskusiš s hitro hojo ali katero koli drugo aktivnostjo, s katero boš razgibal svoje telo in pospešil srčni utrip.

Izpopolni svoje umske sposobnosti

Naslednje dejavnosti ti bodo pomagale izpopolniti umske tvoje sposobnosti:

 1. Uri svoje možgane

  Podobno kot mišice tudi naši možgani potrebujejo redno vadbo, da lahko dosežejo in ohranjajo vrhunsko zmogljivost. Svoj um in miselne sposobnosti lahko razvijaš z reševanjem križank in sestavljank, ali pa se morda pridružiš knjižnemu klubu.

 2. Privošči si dovolj počitka

  Dovolj počitka je ključnega pomena za ohranjanje optimalne možganske zmogljivosti, zato si privošči od sedem do devet ur spanja na noč.

 3. Preveri stranske učinke zdravil, ki jih jemlješ

  Pomembno je, da si pozoren na morebitne stranske učinke, ki jih lahko imajo zdravila na recept ali celo tista, ki so dostopna brez recepta. Presenetljivo je, da mnoga zdravila lahko povzročajo zaspanost in zmanjšajo tvojo sposobnost osredotočanja. Da bi se izognil neželenim učinkom, se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom, ki ti bo znal ustrezno svetovati.

 4. Pazi na vnos kofeina

  Kljub temu da lahko kofein začasno poveča tvojo pozornost, ima svojo temno plat, saj prevelika količina kofeina lahko povzroči tesnobo in nervozo. Zgornja meja vnosa kofeina naj bi bile štiri oziroma pet skodelic kave, a ta meja ni enaka pri vseh ljudeh, zato ugotovi, kakšna dnevna količina kave odgovarja tebi.

 5. Umiri svoj um

  Vadba čuječnosti je ključ do ohranjanja miselne jasnosti in prisotnosti v vsakem trenutku. Svojo pozornost usmeri na občutke v svojem telesu in premišljeno opravljaj nalogo, ki si si jo zadal. Tako lahko opustiš predajanje rutini ter se v celoti posvetiš svojim opravilom.

Junior novinar

Prejšnji članekKaj je tinitus? Ko piskanje v ušesih postane težava
Naslednji članekV novi Kånken Art kolekciji združeni narava in skejt kultura 80. let

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.