Kako postati jutranja oseba?

Budilka ti zvoni že tretjič in rečeš si, da dremež podaljšaš le še tokrat, potem pa se bo dan zares pričel. Čez 15 minut tekaš naokoli in si med tem oblačiš hlače, umivaš zobe in pripravljaš torbo in upaš, da ti trola tokrat ne odpelje pred nosom.
Verjetno se v tej zgodbi najde marsikdo, a to še ne pomeni, da mora tako tudi ostati.

Zdravstveni vidik

Si kdaj razmišljal o negativnih posledicah na tvoje zdravje, ki jih lahko ima takšen začetek dneva? Povišan krvni tlak, stres in neprimeren zajtrk (ali pa brez zajtrka) so na dolgi rok precej škodljivi za tvoje zdravje. Vplivajo lahko na znižanje imunske odpornosti, splošno utrujenost, odsotnost in celo povzročijo depresijo.

Rešitev

Najenostavnejša, najbolj zdrava in najprijetnejša rešitev bi bila, da se enostavno dobro naspiš. Vstaneš, ko si tega zares želiš in si privoščiš dolg, raznovrsten zajtrk. O, ja!

 

No ja, ta bo težka, če želiš čez nekaj let v rokah držati diplomo, zato ti predlagamo, da poskusiš kaj od tega:

  1. Prenehaj s popoldanskim spancem. Tako boš zvečer odšel lažje v posteljo, tvoj noni spanec pa bo kvalitetnejši in bolj konstanten. Popoldanski spanec telo zgolj zmede, zato v navalu želje po “power nap-u” raje naredi nekaj globokih vdihov, počepov ali pa se odpravi na krajši sprehod.
  2. Jutranja hladna prha. Za celovito prebujenje se iz postelje odpravi naravnost pod prho. Prični s toplo vodo in jo zaključi s hladno.
  3. Voda, ne kava. Naj bo tvoja prva jutranja pijača voda. Telo po celi noči postenja potrebuje predvsem vodo, zato najprej popij vsaj 2 dl vode, počakaj 10-20min in si nato privošči kavo in zajtrk.
  4. Polnovreden zajtrk. Za pravo prebujenje si privošči zajtrk, ki te bo nasitil za več kot 1 uro. Enostavni ogljikovi hidrati kot samostojen obrok odpadejo. Če ne gre brez kruha ali kosmičev, jih kombiniraj z malo zdravih maščob (avokado, oreščki, hladno stiskana olja…).
  5.  Vpliv večernega obroka. Tudi kar poješ pred spanjem vpliva na prebujanje v naslednjem jutru. Če vstajaš okoli 6.ure zjutraj, je čas za odhod v posteljo najkasneje okoli 11.ure zvečer. Poskrbi, da bo tvoj zadnji obrok vsaj 2.uri pred spanjem. Izogibaj se predvsem sladkarijam, kavi, pravim čajem, pekoči in ocvrti hrani.
  6. Prebujanje z raztezanjem. Ker jutranja telovadba zahteva še večjo mero discipliniranosti pri vztajanju iz postelje, lahko poskusiš le z rahlim raztezanjem. Položaj strešice je super za jutranje prebujanje!

——————————–
Nagradna koda: 3482
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

Prejšnji članekOdprte prijave za Evropski magistrski študij informacijskega modeliranja zgradb (BIM A+)
Naslednji članekŠtudentje naj sami izberejo ocene?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.