Kako pregnati glavobol

Ena najpogostejših tegob oziroma bolečin, naj si bo mladih ali starejših, je glavobol. Vzroki zanj so zelo različni, kot tudi oblike preprečevanja bolečin. Največ lahko naredimo sami.

Poznamo več oblik glavobolov, najpogostejša oblika je tenzijski glavobol. Zanj je značilno, da je bolečina topa, trajna, ni utripajoča, imamo pa občutek, kot da nas nekaj močno stiska okoli glave. Da omilimo bolečino, lahko največ naredimo sami, vendar moramo najprej poiskati vzroke za naše glavobole, ki so lahko: stres, hrup, nepravilna drža, napenjanje oči, uživanje prevelikih količin kofeina itd.

Med najpogostejše povzročitelje glavobolov uvrščamo, in le-teh se moramo čim bolj izogibati, če imamo pogoste glavobole:
1. kofein (kava, čaj, različni napitki),
2. čokolada in hrana, ki vsebuje kakav. Sicer lahko čokolada lajša glavobole, ali pa jih povzroča,
3. oreščki,
4. mononatrijev glutamat (kitajska hrana, slani prigrizki, instant juhe),
5. predelano meso (konzervansi),
6. mlečni izdelki (predvsem sir),
7. rdeče vino,
8. nekatero sadje in zelenjava (citrusi, banane, rozine in suho sadje, maline, slive, papaja, pasijonka, fige, datlji, avokado, zelje, grah ali fižol, čebula),
9. aspartam.

Ni nujno, da kateri od zgoraj naštetih najpogostejših povzročiteljev glavobolov tudi vam povzročajo glavobole, vredno pa je poskusiti. Zapišite si, kaj ste jedli na dan, ko vas je bolela glava, oziroma dan prej. Morda boste sami prišli do rešitve in vam ne bo treba k zdravniku ali kar naprej jemati zdravil proti bolečinam. Če ugotovite, da glavobole povzroča kakšna hrana, se le-te skušajte čim bolj izogibati.
Pomembna je tudi redna, vsakodnevna rekreacija, oziroma da čim več časa preživite na svežem zraku in ne le v zaprtih prostorih. Poleg tega razgibavajte vrat, ramena in zgornji del telesa. Nazadnje moramo poskrbeti za dovolj rednega spanca, pitje dovolj vode in uravnoteženo prehrano. Izogibajte se nezdravi in mastni prehrani.
Nad glavobol sami z …
Ko začutite, da se vas loteva glavobol, se poskusite umiriti, sprostiti in spočiti, če le lahko. Najbolje je, da greste na zrak, na sprehod. Nekaterim pomaga, da si masirajo določene točke na telesu, da se telo sprosti, npr. sončna točka (sredina vdolbinice na sencih). Spet drugim pomaga toplota, vročo krpo si dajte okoli vratu, s tem boste omehčali napete mišice in omilili bolečino.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.