Zaskrbljenost, premagaj jo v 5 korakih: Kako premagati zaskrbljenost?

Adult hispanic man wearing glasses over isolated background looking stressed and nervous with hands on mouth biting nails. Anxiety problem.
Foto: AaronAmat iz iStock

Zaskrbljenost je vsekakor del našega življenja in se pogosto pojavi ob sprejemanju pomembnih odločitev, neuspehih in nevarnih situacijah. V nekaterih primerih je lahko koristna, saj nas spodbudi k ukrepanju in iskanju rešitev. Problem pa nastane, ko postane intenzivna in dolgotrajna ter začne prevzemati nadzor nad našim delovanjem. Kaj torej lahko storiš v takšnem primeru?

1Zapiši si svoje skrbi

writing, writer, notes

Vzemi si nekaj časa, da se umiriš in osredotočiš na svoje misli. Nato pa zapiši vse, kar te skrbi in razmisli, kako se lahko s temi izzivi spopadeš. Zdaj je čas, da napišeš možne rešitve in narediš načrt, v katerem napišeš korake, kako boš ukrepal v dani situaciji. Načrt si nato večkrat natančno preberi in se ga premišljeno loti.

2Predvidi najhujšo možno posledico in se z njo sprijazni

woman, books, youthful

Osredotoči se na problem in si predstavljaj najhujši možni scenarij, ki se lahko zgodi v danem položaju. Pogosto namreč prideš do zaključka, da najhujša možna posledica sploh ni tako strašna, položaj, v katerem si se znašel, pa je neverjetneje rešljiv. Pripravi si načrt za ukrepanje v takšni situaciji ter se poskušaj z njo sprijazniti, tako se boš počutil veliko bolje.

3Meditiraj

yoga, woman, lake

Meditacija ti lahko pomaga, da zmanjšaš napetost in zaskrbljenost, ki jo doživljaš, saj zmanjša aktivnost v delu možganov, ki je odgovoren za odzivanje na stres. Pomaga ti, da se osredotočiš na trenutek in preprečiš beg svojih misli v preteklost ali prihodnost, tako boš zmanjšal zaskrbljenost, saj je le ta pogosto vezana prav na prihodnost ali preteklost.

4Zmanjšaj vnos kofeina in alkohola

White cup with strong black coffee on a rustic wooden table with some beans, copy space, selected focus, narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Kofein in alkohol poslabšujeta simptome tesnobe, zato je zmanjševanje njunega vnosa koristen korak pri zmanjševanju zaskrbljenosti. Med tem, ko kofein stimulira živčni sistem in s tem lahko povzroča tesnobo, alkohol sicer pomaga pri sproščanju, a na dolgi rok slabša simptome tesnobe. Če želiš zmanjšati vnos kofeina in alkohola, se izogibaj alkoholnim in kofeinskim napitkom in raje začni s pitjem brezkofeinskih kav in zeliščnih čajev.

5Pogovori se z nekom

Woman school psychologist talking helping student, male teenage. Female teacher, mentor working with teenager. Mental health of adolescents, psychology, social issues, professional help of counselor
Foto: Valeriy_G iz iStock

Včasih zaskrbljenost postane tako močna, da jo težko obvladuješ sam. Obrni se na prijatelja, družinskega člana ali strokovnjaka, saj ti bo pomagalo, da se boš počutil manj obremenjenega. S pogovorom pa lahko pridobiš tudi nove ideje in perspektive o tem, kako se lahko spopadeš s težavami.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekObjavljen razpis za vpis v podiplomske programe UM!
Naslednji članekRaziskovalci ugotovili, kateri dieti najbolj varujeta pred boleznimi
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.