Sponzorirano

Kako prepoznati razliko: Te muči sezonska gripa ali covid-19?

woman covering her face with blanket
Sponzorirano

Letošnja sezona gripe bo drugačna od vseh prejšnjih. Občutek nemoči in situacija, ki se že nekaj mesecev spreminja iz dneva v dan, puščata posledice na naši duševni stabilnosti. V naslednjih tednih bomo morali razmišljati trezno in nikakor ne brezglavo ter na dogodke reagirati razumno. Vsi smo v tem.

Nauči se ločiti korono od navadne gripe, da ne boš paničen, če te slučajno doleti.

Cepi se!

Prva stvar, ki jo lahko storiš, je, da se cepiš proti gripi. Cepivo za covid-19 je trenutno še v povojih, medtem ko je vsakomur dostopno samoplačniško cepljenje proti sezonski gripi. O možnostih cepljenja povprašaj svojega osebnega zdravnika. Precepljenost proti gripi v Sloveniji je žal med najnižjimi v Evropski uniji.

Prepoznaj navaden prehlad

Gripo od prehlada ločiš po tem, da se počutiš res slabo. Zaradi gripe se počutiš kot bi te povozil tovornjak. Prehlad ima sicer moteče simptome, ki pa še zdaleč niso tako hudi. Pri prehladu imaš večinoma težave z respiratornim sistemom, gripo pa navadno spremljajo vročina, bolečine v mišicah ter glavoboli.

Prehladu in gripi so skupni: izcedek iz nosu, boleče grlo, kašljanje in kihanje ter zamašen nos.

Redkeje se gripi pridruži pljučnica, kar dodatno zakomplicira potek bolezni in na seznam simptomov doda oteženo in hitro dihanje.

Covid-19 ni navadna gripa

… vendar so simptomi zelo podobni.

Najpogostejši simptomi covid-19: vročina, ki jo lahko spremlja mrzlica, suh kašelj in močna utrujenost.

Najboljši pokazatelj koronavirusne bolezni je nenadna izguba vonja, ki ni posledica zamašenega nosu. Oboleli poročajo, da niso bili zmožni zaznati niti močnih vonjev, kot je vonj kave in čebule. Ta simptom se pojavi pri slabih 90 % obolelih.

Drugi simptomi, ki kažejo na koronavirusno bolezen, vendar se redkeje pojavljajo, so:

  • boleče grlo, izcedek iz nosu,
  • zaprtje, bruhanje, diareja,
  • bolečine v trebuhu,
  • občutek pomanjkanja zraka.

Če se pojavijo hude težave pri dihanju, modrikaste ustnice in obraz, zmedenost in omedlevica, je potrebno takoj poiskati medicinsko pomoč!

Če sumiš na okužbo s koronavirusom

… opozori vse ljudi, s katerimi si bil v stiku. Simptomi covida-19 se pokažejo 2 do 14 dni po okužbi, virus pa lahko širiš že dva dni pred tem. V primeru suma na okužbo bodi odgovoren in poskrbi za samoizolacijo.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version