Kako se resnično dobro naspati?

Spanec je izjemno pomemben. Če si sredi izpitnega obdobja je bistvenega pomena to, da je tvoje telo spočito, saj bodo le tako lahko tvoji možgani najbolje funkcionirali.

A ni važno le to, da dovolj spiš, ampak tudi kako spiš. Le kvaliteten spanec ti bo zagotovil dovolj energije, da boš lahko ostal osredotočen na vse obveznosti, ki te čakajo.

Stanfordska univerza je objavila seznam nasvetov, ki študentom pomagajo do boljšega spanca. Zate smo naredili povzetek!

 

Privošči si vročo kopel.

Raziskovalci ugotavljajo, da si je vročo kopel najbolje privoščiti 90 minut pred spanjem. Ko boš prišel iz nje, bo tvoja telesna temperatura hitro padla, kar pa ti bo pomagalo, da boš lahko hitreje zaspal.

Spij kozarec toplega mleka.

Če imaš pred spanjem prazen želodec, lahko to močno zmoti tvoj spanec. Res pa je, da lahko nanj vpliva tudi preobilen obrok pred spanjem. Zato je najbolj optimalno, da si pred spanjem privoščiš kozarec toplega mleka ali kakšen drug mlečni izdelek. Slednji namreč vsebujejo triptofan, ki spodbuja in izboljšuje spanec.

Odreči se popoldanskemu počitku.

Če spiš čez dan se ti lahko zgodi, da zvečer ne moreš zaspati. Zatorej bodi čez dan čim bolj produktiven in si zvečer privošči zaslužen počitek!

Zatemni luči.

Zaradi prižganih luči se melatonin izloči z zamudo, zato vsaj pol ure pred odhodom v posteljo ugasni večino luči. Tvoje telo bo tako dobilo signal, da je čas za spanje.

Tudi če se ponoči zbudiš, ne prižgi glavne luči. Tvoji možgani bodo namreč mislili, da je dan, zato boš še težje zaspal nazaj.

Drži se spalne rutine.

Zvečer pojdi spat in zjutraj vstani vedno ob enaki uri. Tudi med vikendi! Ko se bo tvoje telo na to navadilo, se boš počutil veliko bolje.

Prejšnji članekObjavljen je razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske programe za študijsko leto 2019/2020
Naslednji članekOdlična uvrstitev Hrovatove, nepričakovan razplet tekme.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.