Kokos: drevo življenja!

coconut tree under blue sky and bright sun
Foto: emoraes iz iStock

Znanstveno ime za visoko palmo je COCOS NUCIFERA, na njej letno dozori od 50 do 180 (odvisno od vrste) sadežev. V Aziji in na Pacifiku kokosovo palmo tako zelo cenijo, da so jo poimenovali kar drevo življenja.
Izdelki iz kokosa so v prehrani tropskih narodov že tradicija, pri nas pa z ozaveščanjem o zdravi prehrani kokosovi izdelki postajajo vse bolj priljubljeni.

UPORABA NEKOČ
Kokosovi izdelki se v tradicionalni medicini tropskih narodov uporabljajo že nekaj stoletij. Uporabljajo jih za številne zdravstvene namene: slabost, razdražen želodec, neredno in bolečo menstruacijo, gripo, gonorejo, prehlade, kašelj, sifilis, otekline, vnetja kože, bronhitis, modrice in drugo.

UPORABA DANES
Danes predvsem kokosovo olje velja za živilo z različnimi zdravilnimi lastnostmi. Pomaga nam pri blaženju znakov kronične utrujenosti, ščiti arterije pred poškodbami, ki povzročajo aterosklerozo, uravnava razmerje slabega in dobrega holesterola, spodbuja delovanje imunskega sistema, krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in delovanje črevesja, pomaga zmanjšati vnetna stanja, spodbuja celjenje in še in še.

V kulinariki lahko kokos in kokosove izdelke opredelimo kot pravi zaklad, saj iz njih lahko na zdrav način pripravimo številne jedi.

KOKOSOVA MOKA
Pri kokosovi moki gre dejansko za nastrgano kokosovo meso, ki je najbolj priljubljeno prav pri peki in je ljudem tudi najbolj znana oblika živila iz kokosa. Uporablja se jo predvsem pri sladicah in napitkih. Še neznana in malo posebna oblika uporabe kokosove moke je uporaba pri peki mesa. Ob rednem uživanju kokosove moke se uredi prebava, občutek napetosti v trebuhu izgine. Kokosova moka je priporočljiva, ker očisti črevesje ter poveča odpornost in vitalnost. S tem, ko poskrbi, da toksini hitreje zapustijo telo, nam omogoča boljše zdravje.

KOKOSOVO OLJE
Kadar govorimo o kokosovem olju in o kokosovi masti, v bistvu govorimo o istem živilu, ki se pojavlja v različnih agregatnih stanjih. V hladilniku na nižjih temperaturah se ponavadi kokosovo olje strdi v mast, na sobni temperaturi pa ostane v tekočem stanju.

Kokosovo olje ima pomembno mesto tako v kulinariki kot tudi v medicini. Vsebuje visoke vrednosti nasičenih maščob (na 100 g jih je 92 g), zato so včasih mislili, da se mu je potrebno izogibati. V današnjih časih pa vemo, da so ravno nasičene maščobe njegova prednost. Zaradi visoke vrednosti nasičenih maščob kokosovo olje velja za najprimernejši rastlinski vir olja za peko. Pri visokih temperaturah ne oksidira, prav tako pa tudi njegova struktura ostane enaka in ne tvori škodljivih transmaščobnih kislin. Lavrinska kislina predstavlja največji delež v nasičenih kislinah v kokosovem olju in ima antivirusno, antimikrobno in antibakterijsko delovanje. S svojimi sestavinami ugodno deluje na kožo, koristna pa je tudi za jetra. Hrana, pripravljena s kokosovim oljem, je zdrava in je odličnega okusa.

KOKOSOVO MLEKO
Kokosovo mleko lahko danes kupimo v skoraj vseh trgovinah. Ponavadi ga na policah zasledimo v pločevinki ali tetrapaku. Sestavljeno je iz kokosove smetane in vode. Bolj kot je mleko mastno, boljše je. Seveda gre za zdrave maščobe, ki uvrščajo kokosovo mleko med favorite tudi pri hujšanju. Kokosovo mleko se pridobiva tako, da obdelajo zrelo, nastrgano kokosovo meso z vrelo vodo. To iz kokosa izvleče aromatične sestavine ter olje. Možno je, da se kokosovo olje pri nižjih temperaturah zgosti in izgleda kot krema. Kokosova maščoba se začne strjevati pri cca. 25 stopinjah Celzija. Če pripravljamo jedi, za katere nujno potrebujemo tekoče kokosovo mleko, kremo preprosto malo pogrejemo na nizkem ognju in že dobimo popolnoma tekoče kokosovo mleko.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.