Koronavirus, ki straši svet

Covid-19 - Wuhan Novel Coronavirus pneumonia gets official name from WHO: COVID-19. Disposable dressing on the face. Healthcare background. Blue medical disposable face mask with covid-19 print
Foto: Standart iz iStock

»Novi koronavirus ni zelo nalezljiv« so na začetku oktobra 2019 zapisali pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Zdaj smo januarja 2020 in svet je v totalni histeriji, ker nam to leto očitno res ni naklonjeno. Grozoviti požari? Imamo. Napoved vojne? Imamo. Nova bolezen? Imamo. Ko nam je grozil dim Avstralije smo stopili korak stran in stopili direktno v napoved vojne. Obrnili smo se v drugo stran in končno zadihali s polnimi pljuči… koronavirusa.

Razlaga koronavirusa oz. Wuhanvirusa

Koronavirus je virus, ki je v obliki krone, če ga gledaš pod mikroskopom. Medtem, ko je velika večina teh virusov neškodljiva in bo sprožila le manjšo obolelost dihalnih organov, obstaja nekaj malo hujših. Tako sta nam najbolj poznana MERS in SARS virusa, ki sta nam močno ponagajala pred leti. MERS virus je imel 30, SARS pa 10 odstotno smrtnost.

Virus, ki pretresa svet, je trenutno še vedno v laboratorijih na raziskavah, kjer ugotavljajo kaj točno sploh je. Najverjetneje to ni SARS niti MERS, ampak je povsem nov virus, ki je mutiral in se prilagaja kar hitro. To ne pomeni, da je ušel izpod nadzora, ampak da se prilagaja hitreje kot pričakovano. Kar mora narediti zdravstvo je, da ga prehiti.

Kako se prenaša?

Virus se prenaša po zraku s kihanjem in kašljanje, a tudi z direktnim (stisk roke z okuženim) in indirektnim (dotakniti se predmeta, ki je okužen) kontaktom. Večina ljudi se bo nekoč v svojem življenju okužila z koronavirusom in tega ne bo niti vedela. Koronavirusi so tudi zoonoza, kar pomeni, da se lahko okuži tudi žival in posledično človek. Zaenkrat še nihče od zbolelih ni otrok, večina so starejše osebe nad 40 letim starosti.

Kako nevaren je virus?

Tu moram poudariti pomembnost kmečke logike in prositi, da ne verjamete vsemu, kar slišite. Med prebiranjem in gledanjem prispevkov o virusu se je število zbolelih gibalo med 115 in 610 in to le v prispevkih objavljenih istega dne. Prav tako se je razlikovalo število smrti, a bi tu nekako potegnil črto okoli številke 10. Virus se trenutno ne odziva na zdravljenje z antibiotiki in znanstveniki še ugotavljajo kako točno ga zaustaviti. SMRTNOST JE NIŽJA KOT PRI SARS IN MERS. Odebeljeno, da si lahko točno predstavljate kako hujša sta bila tista izbruha virusov.

»Vseeno je nekaj, kar nas mora skrbeti,« pojasni Neil Ferguson, profesor biologije na univerzi v Londonu.

Photo of pinned Wuhan on a map of Asia. May be used as illustration for traveling theme.
Foto: dk_photos iz iStock

Simptomi

Oboleli za koronavirusom lahko kašljajo, imajo suho grlo, glavobol, nosni izcedek in morda nekaj dnevno vročino. Za tiste s slabšim imunskim sistemom lahko zbolijo za pljučnico in bronhitisom.

Pri Wuhan koronavirusu so pacienti simptome razvili šele po nekaj dneh začenši s kašljem in izgubljanjem sape. Med 15 in 20 odstotki vseh primerov je postalo hujših in niso se vsi končali s smrtjo.

Kako ga preprečim?

Cepiva trenutno še ni, a to za antivakcinacijsko družbo, kot smo postali, to niti ni pomembno. Lahko zmanjšaš možnost obolenja z izogibanjem ljudem, ki so zboleli. Prav tako se z rokami ne dotikaj ust, oči in nosa. Umivaj si roke z milom in dolžino umivanja raztegni na vsaj 20 sekund. Če misliš, da si zbolel potem pojdi k zdravniku, saj lahko le tako ugotovijo, kaj točno ti je.

Psi in mačke

Ker je to pomembna objava, je pomembno skrbeti za naše male prijatelje. V redkih primerih je koronavirus lahko usoden, a pozoren si lahko na simptome, ki so po večini enaki našim. Če slutiš, da je tvoj ljubljenček bolan potem ga pelji k veterinarju.

Slovenija in Wuhan virus

Azija in predvsem Kitajska je v primerjavi z Slovenijo in Evropsko unijo država, ki se z našimi standardi ne more meriti. Strokovnjaki pravijo, da ni čudno kje se je bolezen začela in posledično tudi mutirala. Trenutno ni nobene skrbi za našo predrago Slovenijo, a držimo se starega načela NNNP – nič nas ne sme presenetiti.

Urednik portala Student.si

VIRWHO
Prejšnji članekNa olimpijskih igrah bojo lahko seksali le v dvoje
Naslednji članekMotivacijska playlista
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.