Lasje na moški glavi

Največ las na glavi imajo plavolasci in sicer približno 140.000 las. Sledijo jim rjavolasci z 102.000 – 109.000 lasmi, zadnje mesto pa zasedajo rdečelasci z 88.000 lasmi.

Na prodajnih policah se pojavlja vse več izdelkov moške linije lasne kozmetike. Med temi izdelki so tudi moški šamponi. In kar naenkrat se naši moški ne želijo več umivati las z normalnim šamponom, ki ga ženske kupimo seveda zase, pa vseeno brezkompromisno postavimo v kopalnico za souporabo. Več o lasni kozmetiki nam je povedala prijetna sogovornica, gospa Irena Filipović iz podjetja Ilirija d.d. To je točno tisto slovensko podjetje, ki že vrsto dolgih let na tržišču ponuja izdelke lasne linije Subrina in Cvet.

Kakšna je razlika med moškim in ženskim šamponom?
Šampon je kozmetično sredstvo, katerega osnovna funkcija je čiščenje las in lasišča, vendar tako, da ostanejo lasje mehki in sijoči. S šamponom torej odstranimo z las in lasišča umazanijo, znoj, odvečno maščobo, odmrle poroženele celice in ostanke styling izdelkov. Sprva so bili šamponi namenjeni samo čiščenju, danes pa so to kozmetični negovalni izdelki z več funkcijami. Tako moški kot tudi ženski šamponi so v zadnjih letih doživeli velike spremembe. Šamponi so mnogo bolj kompleksni, njihova naloga ni samo čiščenje, ampak tudi negovanje las. Šampon (moški in ženski) mora imeti dobro moč “čiščenja”, blago delovanje na lase in lasišče, lahko spiranje z las, negovalni učinek, prijeten vonj, … Osnova vsem šamponom so površinsko aktivne snovi. Za izboljšanje kvalitete šamponov jim dodajamo razne dodatke, kot so stabilizatorji pene, negovalne substance za lase in lasišče, sredstva za premaščevanje, zgoščevala, ekstrakte, konzervanse … Danes se na tržišču pojavlja več vrst šamponov, namenjenim različnim problematikam las in lasišča (šampon za normalne lase, za vse vrste las, za tanke lase, za barvane lase, proti prhljaju, proti izpadanju las, za mastne lase, za krhke lase, …) Je pa res, da se pri moških bolj pogosto pojavljajo težave s prhljajem, izpadanjem, mastnimi lasmi; zaradi takšnih problemov lasišča moški pogosteje uporabljajo šampone, ki so namenjeni reševanju teh problemov kot ženske. Pomembno je, da izberemo šampon, ki ustreza našim zahtevam. Pri današnji ponudbi je skoraj nedopustno, da ne izberemo pravega šampona.

Ali moškim škoduje pogosto umivanje las z navadnim šamponom?
Pogosto umivanje las s šamponom ni škodljivo. Besedna zveza “navaden šampon” nima pomena. Kot sem že dejala, se danes na tržišču pojavlja veliko vrst šamponov, namenjenih različnim problematikam las in lasišča. Pri vsakodnevnem umivanju las je le pomembno, da uporabljamo blage šampone; za kratke lase zadostuje le za oreh velik “kupček” šampona. Pomembno je tudi, da lase hitro umijemo, saj pralne in hranljive snovi delujejo že v nekaj sekundah. Šampon je potrebno z las temeljito sprati s toplo vodo.

Zakaj lahko moški uporabljajo oziroma so jim na voljo različni 2 v 1 geli za tuširanje in šamponiranje?
Tudi ženske lahko uporabljajo proizvode 2 v 1, le da je največkrat tako, da bi moški radi opravili čim bolj hitro v kopalnici in je zanje zelo praktično, če si lahko z gelom za telo hitro umijejo še lase. Prednost gelov za prhanje in šamponov v enem je torej, da se z enim izdelkom lahko opravi dve stvari hkrati. Poleg tega imajo moški največkrat kratke lase, ki niso pobarvani. Pobarvani, trajno skodrani ali dolgi lasje pogosto potrebujejo malo več nege in zanje je takšen gel manj primeren.

Ali je res potrebno vsake toliko časa menjati šampon (vrsto šampona, znamko) in zakaj?
Zakaj bi menjali šampon, če smo z njim zadovoljni? Ni potrebno. Šampon je treba zamenjati le v primeru, ko uporabljamo šampon proti prhljaju. V začetni fazi odpravljanja prhljaja – to je približno 2 meseca uporabljajte 2x tedensko šampon proti prhljaju. Po 2 mesecih uporabe šampona proti prhljaju pričnite z uporabo drugega šampona (ne proti prhljaju). Po 1 mesečni prekinitvi lahko spet uporabljate šampon proti prhljaju. Če vas pogosto pestijo težave s prhljajem vam predlagam uporabo šamponov proti prhljaju – sensitive. (npr. Subrina Recept) Uporabo šampona proti prhljaju je treba malo prekiniti in zamenjati z drugim šamponom, ker aktivne sestavine proti prhljaju uničujejo floro lasišča in pa tudi lasišče se ne sme preveč navaditi na aktivno učinkovino proti prhljaju, če želimo, da bo še naprej učinkovala na našem lasišču.

Nekaj zanimivosti o laseh:
Debelina lasu je odvisna od človekove starosti, barve polti in rase.
Znano je, da so bili Stalinovi lasje debeli kot konjska žima.
Najdebelejše in najtrše lase imajo Mongoli.
Črnci nimajo debelih las.
Lasje novorojenčkov so dvakrat do trikrat tanjši od las odraslih.
Z leti se lasje tanjšajo.
Najdebelejša lase imajo rdečelasci, sledijo jim rjavi lasje. Najtanjši lasje so svetli lasje.

Las je sestavljen iz 97 odstotkov beljakovin in 3 odstotkov vode
Najprimernejša temperatura vode za umivanje las je 35 do 45 stopinj Celzija.
Iz enega lasnega folikla zraste v človekovem življnju približno 20 las.
Moškim izpade osemkrat več las kot ženskam.
Zaradi različnih oblik plešavosti trpi 60 do 70 odstotkov moških.
Zaradi različnih oblik plešavosti trpi 25 do 40 odstotkov žensk.

Maja Kranjc Müller

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.