Mandarine za zdravje in lepoto

Mandarine niso dobre le po okusu, ampak so več kot koristne tudi za naše zdravje in lepoto.

Živila, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in lepoto, so prav citrusi. Mandarina je po svoji sestavi zelo podobna pomaranči. V 100 g mandarine je 30 ml vitamina C. Poleg vitamina C so tukaj še vitamin B, kalcij, magnezij, cink in kar 160 mg kalija, ki je odgovoren za dobro delovanje srca in ožilja.

Citrusi imajo tudi zelo majhno energetsko vrednost – 100 g mandarine ima 34 kcal. Ob tem pa ima veliko količino vlaknin za pospeševanje prebave. Najvažnejše sestavine v mandarini so flavonoidi in terpeni, oranžno barvo pa ji dajeta ksantofil in beta karoten. Beta karoten v telesu sintetizira vitamin A, ki ugodno vpliva na naš vid ter kožo.

Jutranji sok iz mandarin
Sveže ožet sok mandarine je izvrstna izbira za začetek dneva. S 100 g soka bomo v telo vnesli kar 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija in 14 mg fosforja. Poleg tega bo telo zjutraj dobro absorbiralo tudi železo, baker, cink ter obilico antioksidantov.

Če ste tekom dneva izpostavljeni stresu, predlagamo ‘vikend detoksikacijo’ celotnega telesa z dišečimi mandarinami. Pričnite jo v soboto ter do ponedeljka pijte ta sok:

2 pomaranči
2 mandarini
polovica limone
malo sveže mete

Pomaranče in mandarine olupite ter izkoščičite. Denite jih v sokovnik ali mikser skupaj s svežo meto ter sesekljajte ali precedite. Če sveže mete nimate, dodajte 50 ml metinega čaja. V svež sok dodajte limonin sok, premešajte ter spijte.

Ta sok si privoščite vsaj trikrat na dan pred obrokom. Z njim boste v telo vnesli obilico dragocenih vitaminov in mineralov ter obnovili svojo energijo.

Mandarine za zimo

Če imate možnost dobiti sveže neškropljene mandarine, shranite njihovo lupinico. Kasneje jo dodajte v pecivo, kompote, čaje in kopeli. Prav eterična olja iz lupinice mandarine so zelo primerna tudi za prijetno sproščanje v vroči kopeli. Odstranjujejo nečistoče iz kože ter mrtvo tkivo. Eterično olje mandarine ima tudi antiseptične lastnosti, ki odganjajo prehlad in gripo.

Lupinica mandarine ima sestavine, ki preprečujejo propadanje, zato si jo privoščimo tudi kot prigrizek za dobro zdravje in lepoto. Če mandarine pravilno shranjujemo, se zdravilne snovi v njih dolgo ohranijo, tako da bomo z njimi lahko ohranili svoje zdravje ter veliko hitreje okrevali po virozah in zimskih prehladih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.