Maščobe: da ali ne?

Maščobe so postale pojem za nekaj slabega, čeprav obstajajo tudi zdrave maščobe. Znanstvenih raziskav o ugodnem vplivu nekaterih maščob na zdravje je vedno več. Ker pa je tudi vedno več dokazov, da nasičene in predelane maščobe škodijo našemu zdravju, se izogibajte teh vrst maščob. Dnevni vnos maščob naj bi predstavljal vsaj 10 odstotkov skupnega vnosa hrane. Posezite po oreščkih, ribah in zdravih hladno stisnjenih oljih.

 

Kaj so maščobe?

Maščobe spadajo med organske spojine. Energijska vrednost 1 g maščob je okoli 9 kcal. So energetsko hranilo, ki ima v telesu številne pomembne funkcije. Izjemno pomembne so v zgradbi živčnega sistema. Maščobne molekule so del živcev in hrbtenjače, precej mastni so tudi možgani. Sloj maščobe ščiti notranje organe, podkožni sloj maščevja pa predstavlja toplotno izolacijo. So tudi osnovni gradniki številnih pomembnih funkcionalnih molekul v telesu kot npr. hormonov. Lep primer škodljivega učinka premajhnega vnosa maščob je motena hormonska slika telesa. Uživanje hrane, ki vsebuje maščobe, je pomembno za absorbcijo vitaminov topnih v maščobah v prebavilih. Zadosten vnos esencialnih maščob je pomemben za optimalno delovanje vseh membran in kože, transport in presnovo holesterola, optimalno strjevanje krvi in regulacijo vnetnega odziva telesa.

 

Nasičene, nenasičene in esencialne maščobe

Nasičenost maščob pomeni, ali ima maščobna kislina pripetih toliko vodikovih atomov, kot bi jih glede na število ogljikovih atomov lahko imela. Maščobne kisline, ki niso popolnoma zasičene z vodikovimi atomi (so nenasičene), najdemo v mehkejših ali oljnatih oblikah maščob.

Nasičene maščobe so predvsem živalskega izvora, nahajajo se v mesu in polnomastnih mlečnih izdelkih. Za slabe jih imamo predvsem zato, ker zvišujejo slabi holesterol (LDL) in znižujejo dobri holesterol (HDL).

Podobna oblika so t. i. transmaščobe, ki so rezultat umetne predelave rastlinskih olj, da bi bila ta trajnejša in trša pri sobni temperaturi.

Nenasičene maščobne kisline, t.i. »pametne« maščobe, imajo ugoden učinek na telo, znižujejo slabi holesterol in ne znižujejo dobrega. So predvsem rastlinskega izvora, najbolj priljubljeno je oljčno olje.

Esencialne pa pomeni, da je to hranilo za delovanje telesa nujno potrebno, vendar ga telo samo ne more narediti.

 

Zdrave maščobe:

– nasičene maščobe: živalskega izvora ali pa kokosovo olje (izredno primerno za kuhanje ter toplotno obdelavo)

– omega 3 maščobe: v obliki kakovostnih dodatkov, morski sadeži (vendar so zadržki zaradi visoke ravni živega srebra ter drugih toksinov)

– omega 6 maščobe: te maščobe je smiselno zmanjšati tako, da bo naš vnos omega 6 enak vnosu omega 3

 

Nezdrave maščobe:

– trans maščobe: vsa ocvrta hrana (predvsem ocvrta v rastlinskih oljih), margarine, sladkarije

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.