Sponzorirano

Nap planning: kako uspešno oddremati

Dekle in pes, ki spita.
Sponzorirano

Nap je anglicizem, ki si je pridobil močno mesto tudi v slovenskem jeziku in nadomestil dobri stari popoldanski počitek. Pomen obeh izrazov pa je popolnoma identičen: kratkotrajni dnevni spanec, ki si ga (večinoma) privoščimo zaradi pomanjkanja nočnega spanca. Ali pa pač kar tako, za užitek.

Dnevna zaspanost

… je preprosto eden izmed znakov, da ponoči nisi spal dovolj. Zaspanosti ne bo pregnal noben kofein – telo preprosto potrebuje spanec. V takem primeru je nap res pametna odločitev. Toda zaspanosti ne smemo mešati z utrujenostjo, ki je bolj psihološka posledica, velikokrat povezana s stresom.

Kakovosten nap = ne preveč, ne premalo

Da s popoldanskim počitkom zares pridobiš energijo, ki ti je primanjkuje, je ključno načrtovanje trajanja spanca, ki poteka v obliki cikla v več fazah. Zato naj bo tvoj počitek dolg ali 20 ali 90 minut.

Razlaga:

Če boš spal 20 minut, se boš zbudil, še preden se pogrezneš v globok spanec. Zbujanje v fazi globokega spanca povzroči tisti shitty občutek, ko se po dremežu počutiš še slabše kot pred njim.

Če pa boš spal 90 minut, bo tvoj spalni cikel dokončan, ti pa – naspan.

Kdaj pa budilko?

Nekateri ljudje zaspijo prej kot drugi, a v povprečju odrasel človek zaspi v 5-12 min. Kako naj torej nastavim budilko? Večna težava načrtovanja, ki jo lahko rešiš z dobrim poznavanjem svojega telesa in povprečnega časa, ki ga potrebuješ, da zaspiš. Smiselno je, da si za kratek 20-minutni nap alarm nastaviš čez 30-40 minut, za dolgi 90-minutni pa čez 2 uri.

Z razlogom je popoldanski

Počitek namreč. Raven energije telesu navadno upade v popoldanskem času, med 14. In 16. uro. Napa ni pametno vleči čez ta čas v dnevu, saj s tem odžiraš nočni spanec. Ravno ta pa mora biti na prvem mestu in zares kvaliteten – če boš dobro spal ponoči, popoldanskega počitka sploh ne boš potreboval.

Čeprav je nap pač neizogiben del študentskega življenja. Potreben ali ne, paše vedno!

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version