Ne smemo pozabiti na dovolj tekočine

Voda je vir energije, življenja in zdravja. Tekočina brez barve, vonja in okusa je glavna sestavina človeškega telesa in predstavlja 60 % človekove teže.

V organizmu ima vlogo transportnega sistema za vnašanje in odvajanje snovi, je idealno topilo, uravnava telesno temperaturo in sodeluje v presnovnih procesih. Skrbi za vlažno okolje sluznice v nosu, ušesih in grlu.
Tekočino organizem izloča s potenjem, dihanjem in uriniranjem, zato jo je treba pravočasno nadomestiti. Pomanjkanje tekočine lahko vodi do stanja, ko organizem ne more več opravljati svojih funkcij, dehidracije. Za notranjo uporabo mora biti čista, neoporečna in bogata z minerali.

Koliko tekočine potrebujemo dnevno?
Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora. Kako pomembna je voda za organizem, pove podatek, da človek lahko zdrži brez hrane tudi več tednov, brez vode pa le nekaj dni. Če poznamo potrebe našega organizma po tekočini, lažje ocenimo svoje potrebe. Dnevno naš organizem izloči približno 1,5 l vode skozi urin, dodatni liter pa skozi potenje, dihanje in črevesne funkcije. Približno 20 % dnevnih potreb tekočine dobimo iz hrane, potrebujemo pa še 2 l v obliki vode ali druge tekočine. Medicina priporoča 3 l tekočine dnevno za moške in 2,2 l za ženske. Na količino potrebne tekočine vplivajo klimatski pogoji, posameznikova aktivnost, določene bolezni, nosečnost ali dojenje. Več, kot se gibljete, ali bolj intenzivno, kot se ukvarjate z rekreacijo, več tekočine potrebujete. Tudi temperatura in vlaga vplivata na količino vode. V vlažnem in toplem vremenu se potreba po tekočini poveča, ker se voda izloča s potom.

Dehidracija
Če organizmu ne nadomestimo vode, ki jo izgubi, pride do dehidracije. Povzročijo jo pretirana aktivnost, prekomerno potenje in bolezni z bruhanjem in drisko. Znaki dehidracije so žeja, utrujenost, glavobol, suha usta, vrtoglavica, zmedenost. Pri milejši ni hujših posledic, pri resnejši pa je lahko življenje posameznika ogroženo in je potrebna infuzija.
Večina ljudi pije šele takrat, ko začuti žejo, vendar to pomeni, da je že prišlo do lažje dehidracije. Za odrasle velja pravilo, da je treba popiti kozarec vode z vsakim obrokom in med njimi. Če se ukvarjate z rekreacijo, poskrbite za tekočino pred, med in po vadbi.

Katero izbrati
V zadnjem času je vse bolj priljubljena naravna izvirska voda. Izbiramo lahko med različnimi znamkami ustekleničenih vod. Prava modna muha postajajo vode z dodanimi okusi. Čeprav jo proizvajalci označujejo za naravno, ima veliko vsebnost sladkorja in drugih dodatkov.
Na prvi pogled se vse vode zdijo enake, a so med njimi precejšnje razlike. Najpomembnejši je vodni vir. Na okus in učinkovanje vplivajo vsebnost mineralnih snovi, elementov v sledeh in drugih sestavin. Na raznovrstnost mineralnih snovi ter na prehrambne in fiziološke učinke pa vplivajo značilnosti podzemnega okolja, kjer se voda pretaka, globina črpanja in čas zadrževanja vode v podzemnem prostoru.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.