Ne zanašaj se na statistiko

Rak dojk je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu. V Sloveniji vsako leto zboli okoli 1100 žensk. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom, vendar je tudi vedno več mladih deklet, ki zbolijo za rakom dojke.

Statistika resda pravi, da za rakom dojk zbolevajo ženske med 50. in 70. letom, ampak vse več je mladih, ki se soočijo s to boleznijo, zato nikar ne misli, da tebe to ne more doleteti. Pravočasno odkrit rak je dobro ozdravljiv, zato je pomembno, da se pregleduješ oziroma opazuješ svoje telo in si pozorna na vsako spremembo. In pojdi k zdravniku, če misliš, da je nekaj drugače.

Dejavniki tveganja:

• rak dojk v družini,
• zgodnja menstruacija in pozna menopavza,
• starost – tri četrtine žensk zboli po 50. letu,
• pozna prva nosečnost – prvi otrok po 30. letu – oz. ženske, ki niso nikoli rodile,
• debelost in neprimerna prehrana, prekomerno pitje alkohola,
• telesna neaktivnost.

Najbolj se nas dotaknejo izpovedi mladih, mladih mamic, ki komaj zaživijo. Življenje imamo komaj pred seboj in ko zaslišimo besedo rak, marsikdo še vedno pomisli le na smrt. Vendar je rak dojk ozdravljiv in še ne pomeni konca. Sta pa potrebna borba in optimizem. V veliko primerih imajo dekleta majhne otroke in marsikdo bi si mislil, da je to še veliko težje, ampak otrok da materi toliko energije, volje za borbo kot nihče drug.

Ko izveš diagnozo, te dotolče in naredi nemočnega. V tebi se pojavi vprašanje, zakaj ravno jaz. Ampak potrebno je vstati, se pobrati po tem padcu in iti v borbo, v borbo za življenje. Rak dojk marsikateri ženski spremeni življenje. Čeprav je to težka preizkušnja, težka pot, ki jo mora ženska prehoditi, je to pot, na kateri se poglobiš sam vase in ki ti spremeni življenje, lahko na bolje.

Damjana Kastelic
Kljub temu, da bolezen rak ni več tema, o kateri se ne govori, še vedno vsi mislimo, da se nam to ne more zgoditi, da se to dogaja in se lahko zgodi le drugim. Ampak rak je bolezen sodobnega časa, je tukaj in zdaj. Tudi mene je doletelo: RAK DOJKE. Na dojki sem si otipala bulico in sem najprej mislila, da sem za kaj hujšega še premlada. Tudi ko sem odšla k zdravnici, mi je rekla, da je to normalna zgradba moje dojke. Ker sem bila zaskrbljena, sem po desetih mesecih ponovno odšla na pregled in izvedela grozljivo novico: RAK DOJKE. Takrat se mi je podrl svet. Kaj bo z mano, kaj bo z mojo hčerko, ko mene več ne bo? Zakaj jaz? Odgovora nisem našla, mi je pa bolezen odprla nov pogled na življenje. Po operaciji, kemoterapijah in obsevanjih sem sedaj ZDRAVA. A v meni še vedno obstaja strah pred ponovitvijo bolezni. Rak je bolezen, ki globoko poseže v naša življenja, v življenje naših otrok in družin.

Zato si, dekleta in žene, redno pregledujte svoje dojke in ob vsaki spremembi ukrepajte takoj. Poslušajte same sebe in vztrajajte, če mislite in čutite, da je kaj narobe. Živite zdravo in odženite negativne misli in zamere. Kajti življenje je prelepo, da bi si ga na ta način pokvarili. S pozitivnim razmišljanjem in pogledom na svet naredimo življenje lepše sebi in vsem okrog nas.

Ana Hojnik
Nikoli nisem verjela, niti nisem mislila na to, da se ti lahko v eni sekundi poruši ves svet. In prišel je dan, ko se je to zgodilo meni. Letos spomladi je nepričakovano vstopil v moje življenje … RAK! Vse skupaj se je začelo dogajati osem mesecev nazaj, ko mi je fant zatipal na levi strani dojke majhno bulico. Nič kaj posebnega ni bila. Mislila sem, da je posledica menstruacije. Minil je kakšen teden in bulica je bila še vedno tam, zato sva šla k ginekologu na ultrazvok, da naju pomiri, da to ni nič takšnega. Ampak zgodilo se je ravno nasprotno. Napotena sem bila k specialistu, ki je naredil tri punkcije. »Punca moja, nič dobrega tole ne kaže. Bodi močna in optimistična,« so bile njegove besede preden sem zapustila ordinacijo. Ko so bili rezultati, ni ovinkaril, povedal je direktno: »Punca moja, imaš RAKA.« Tisti trenutek so se mi začela porajati različna vprašanja – zakaj ravno meni, kako, od kod? Sesul se mi je svet. Stemnilo se mi je pred oči, nato pa so se ulile solze, ki niso in niso hotele prenehati. Bil je to eden izmed najhujših dni v mojem življenju. Težko je bilo povedati to novico svojim najdražjim, ki sem jim hvaležna za vso podporo in za vse spodbudne besede, ki so mi tisti dan zelo veliko pomenile. Že takrat so vsi vedeli, da sem zelo močna in optimistična oseba in da bom v tem boju zmagala JAZ in ne on! Začela sem s kemoterapijo. Bilo je zelo naporno. Ampak izplačalo se je potrpeti. Pri naslednjem obisku moje onkologinje se tumorja nista več tipala. In to je bila zelo lepa novica. Sledila je operacija in odstranitev celotne leve dojke in 4 bezgavk. Med in po operaciji nisem imela večjih težav. Sem na pol poti in me zelo veseli, da zdravljenje poteka meni v prid. Zmagujem. Trenutno hodim na obsevanja. Rak mi je povsem spremenil življenje. Me je izpopolnil, živim za danes in ne za jutri.

Vsem ostalim mladim puncam bi rada sporočila, da naj za vsako spremembo na svojem telesu obiščejo zdravnika in zahtevajo, da jih 100-odstotno pregleda. Kajti kaj hitro se lahko to zgodi tudi vam!

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.