Nega zob

Ni človeka, ki ne bi opazil lepega belega nasmeha, vendar je zanj potrebno redno negovati zobe. Lahko se sicer odločimo za beljenje zob, ampak ali je to res potrebno, ko lahko sami veliko dosežemo z ustrezno nego.

Naše povprečno umivanje zob traja manj kot minuto, če zamenjamo zobno ščetko enkrat na leto, je veliko, ne uporabljamo zobne nitke, … Vse to so dejstva, zakaj naš nasmeh ni bel.

 

Dvakrat dnevno bo dovolj

Velikokrat slišimo, da naj bi si zobe umivali trikrat dnevno, in kaj hitro se vsak izmed nas oglasi, da nimamo te možnosti, časa. Ni potrebno, da si umijete zobe po vsakem obroku, dovolj je že dvakrat dnevno in naj bo takrat kvalitetno. Dobro pa je, da ostanke hrane med obroki odstranite z zoba, kar lahko naredite z zobotrebcem ali z žvečilnim gumijem brez sladkorja.

 

Temeljito

Naše čiščenje zob je zaradi časovne stiske ponavadi površno. Ni pravila, koliko časa naj bi trajalo čiščenje zob, saj ima vsak izmed nas lahko drugačno stanje zob. Nezapisano pravilo je tri minute, vendar so študije pokazale, da so tri minute premalo. Optimalen čas čiščenja zob je pet minut. Že vidim vaše začudenje in »brundanje« – ne samo, da si v tem času umijem zobe, še najem se. Že res, a za naše zdravje je potreben čas in ne hitenje. Dobro je, da vsake toliko časa s posebnim barvilom preverite, ali po umivanju na vaših zobeh še ostanejo zobne obloge. Na ta način boste hitro opazili pomanjkljivosti in mesta, kjer vaša zobna ščetka ni odstranila vsega.

 

Zobna ščetka in zobna pasta

Za nego zob sta potrebni kvalitetna zobna ščetka in zobna pasta. Dobra zobna pasta se vrednoti po visoki vsebnosti fluoridov. Le-ti so gradnik naših zob. Njihova naloga je skrb za odpornost zob proti kislini v prehrani in napitkih ter proti napadom kariesa. Pri uporabi zobne paste ne pretiravajte s količino. Držite se načela “manj je več”. Pomembna je tudi izbira zobne ščetke. Poznamo trde, srednje trde in mehke ščetke, najbolje je, da se za izbor vam primerne zobne ščetke posvetujete s svojim zobozdravnikom. Ne pozabite tudi na redno menjavo zobne ščetke enkrat na dva meseca. Predvsem naj bo vaša nega zob nežna, z zobno ščetko ne pritiskajte preveč na zob, saj to ni dobro za dlesni, ki jih na tak način potiskamo nazaj. Tudi uporaba zobne nitke se priporoča vsak dan, saj z njo lahko očistite prostor med zobmi, ki ga z navadno ščetko ne morete.

 

Bel nasmeh, beli zobje ne temeljijo samo na kvalitetni higieni, ampak tudi na kvalitetnem načinu življenja in rednem obisku, na vsakih 6 mesecev, pri osebnem zobozdravniku.

 

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.