Nespečnost

Človek prespi kar tretjino svojega življenja. Nekateri pa prespijo manj, saj enostavno ne morejo zaspati. Verjetno je že vsak izmed nas občutil, kako neprijetno je gledati v strop, šteti ovčke in imeti glavo polno nemirnih misli in skrbi. Zjutraj smo po taki neprespani noči še bolj napeti in živčni, utrujeni in nasploh brez volje. Če težave trajajo dalj časa, razvijemo nespečnost. Kaj se pravzaprav takrat dogaja z našim telesom? Zakaj enostavno ne moremo zaspati?

Kako spremeniti življenjske navade, da se bomo zbujali spočiti? Naj najprej povem, da je nespečnost je zelo razširjena težava, ki muči ženske še pogosteje kot moške. A vsi ljudje potrebujemo različen čas, da se ‘naspimo’. Že Napoleon je svojim vojakom ukazal, da lahko spijo največ 4 ure, saj naj bi to človeku bilo dovolj za počitek. Za nekoga so prav ”3-4 urice” dovolj za počitek, drugi se komaj naspijo v 9-10 urah. Spanec z leti postaja vse krajši in rahlejši, kar je naraven proces, ki odraža spremembe v osrednjem živčevju ter v ostalih organskih sistemih. Mladi potrebujemo več ur spanja, starejši pa ponavadi hodijo v posteljo zgodaj zvečer in se zjutraj tudi prej zbujajo. Vendar ni pomembno trajanje nočnega spanja, temveč njegova nepretrganost. Če se med spanjem pogosto zbujamo, smo zjutraj in čez dan nekako “potolčeni”, če pa spimo tako, da se zvečer enostavno uležemo in se zjutraj zbudimo, smo zadovoljni in spočiti, pripravljeni na nov dan. Če trpimo za nespečnostjo si lahko pomagamo s spodnjo tabelo, da lahko še pravočasno ukrepamo, preden ne razvijemo kronične nespečnosti.
” Prehodna nespečnost, ki traja le nekaj dni. Vzroki zanjo so različne stresne situacije, npr. akutna obolenja, poškodbe, kirurški posegi, spalne navade partnerja, hrup, svetloba in drugi moteči dejavniki.
” Kratkotrajna nespečnost, ki traja največ tri tedne. Nastane npr. po smrti družinskega člana, po razvezi z zakoncem ali odhodu svojcev … Po odstranitvi vzroka ali po prilagoditvi na nove razmere se moteni spanec vrne v normalnega.
” Kronična ali dolgotrajna nespečnost, ki traja več kot tri tedne. Prizadeta oseba ne more zaspati, se večkrat zbudi, spanec je utrujajoč in ni dovolj krepčilen. To se dogaja vsaj trikrat na teden en mesec ali dlje.
Najbolj neprijetna je kronična nespečnost. Taki ljudje se pogosto pritožujejo nad depresivnimi občutki, trpijo za strahovi in nervozo. Za takega človeka predstavlja postelja pravo bojišče, kjer na vsak način skuša zaspati. Nekateri posežejo po zdravilih, hipnotikih, pomirjevalih, a je to kratkotrajna rešitev. Veliko ljudi je nespečnost pozdravilo prav z naravnimi zdravili. Danes pa se še tako ‘čudna’ zelišča dajo dobiti v vsaki malo večji lekarni ali specializirani trgovini za zelišča. Presenečeni boste nad izbiro zelišč, ki jih imajo. Dobro je tudi, da se proti nespečnosti ne borite, saj ne boste s tem nič dosegli. Bolj, ko se boste upirali, manj boste spali.
Naravna zdravila proti nespečnosti
 
Melisin čaj
2 čajni žlički in 0,25 dcl vode, malo medu.
Meliso pustimo, da se namaka 10 minut v vreli vodi, nato pijemo po 3 skodelice na dan več tednov.

Čaj iz medene detelje
1 žlička medene detelje, 0,25 dcl vode, med.
Medeno deteljo prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut, popijemo 30 minut pred spanjem.

Pomirjevalni čaj iz pasijonke
1 žlička pasijonke, 0,25 dcl vode, med
Posušeno pasijonko prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Popijemo tik pred spanjem.

Aromaterapija proti nespečnosti
V posodico za vodo nakapajte 4 kapljice sivkinega olja, 2 kapljici rožnega olja in 2 kapljici neroli olja. Postavite na okensko polico v spalnici.


Higiena spanja:
Različne raziskave so pokazale, da lahko z različnimi psihološkimi tehnikami, naprimer s spremembo navad in načinom življenja uspešno premagamo nespečnost.
” V posteljo pojdite vedno ob istem času in tudi vstajajte ob istih urah. Tega urnika se držite tudi ob vikendih ali na počitnicah.
” Postelja naj bo namenjena spanju, ne pa delu, gledanju televizije, branju… Ves čas, ki ga aktivno preživite v postelji, namreč lahko spremeni način spanja.
” Izogibajte se popoldanskemu in večernemu dremežu.
” Pred večerjo ali v popoldanskih urah si privoščite telovadbo. Rekreacija je eden od najboljših pripomočkov za zdrav in sproščujoč spanec. Izogibajte pa se telesnim dejavnostim tik pred spanjem.
” Dve uri pred spanjem si privoščite toplo kopel. Ta spremeni telesno temperaturo ter omogoči hitrejši in lažji spanec. Kopel tik pred spanjem ima ravno nasproten učinek.
” Pol ure pred spanjem počnite kaj sproščujočega, npr. berite, meditirajte, pojdite na miren sprehod …
” Spalnica naj bo dobro prezračena in ne pretopla. V njej naj bo pred spanjem popolna tema.
” Ne glejte na uro.
” Pred spanjem se izogibajte preobilnim obrokom in napitkom s kofeinom. Zadnji obrok naj bo 4 do 5 ur pred spanjem.
” Čez dan se gibajte na soncu in svežem zraku.
” Omejite ali prekinite kajenje, kajti nikotin slabo vpliva na spanec.
” Če po 20 minutah ne morete zaspati, raje vstanite, pojdite v drug prostor in počnite kaj sproščujočega. Nesmiselno je vztrajati v postelji in se v želji po spanju v nedogled premetavati. Če vas motijo partnerjeve spalne navade, se raje preselite v drug prostor.


Predrag Rajčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.