Obramba pred virusi

Prihaja zima in obilica radostnih trenutkov .Zima in nizke temperature, pa lahko poskrbijo tudi za veliko nevšečnosti. Ena izmed takih stvari so naprimer virusi in z njimi povezan prehlad.

Da te letošnjo zimo prehlad ne položi v posteljo, ti predlagamo nekaj preventivnih nasvetov;

1. Že od malega nam starši govorijo;umij si roke˝ in res .Higiena je ena izmed prvih stvari,ki nam lahko prepreči vnos neželenimi bakterij v telo. Predvsem pomembno  je umivanje rok pred jedjo. In še zanimivost največ bacilov ni na toaletah, temveč na računalniški tipkovnici in na prenosnih telefonih.

2. Poskrbi za dovolj velik vnos vitamina C. Največ vitamina C vsebuje peteršilj, sledi mu kivi, limoni in pomaranče. Pripravi si okusno limonado in jo namesto s sladkorjem sladkaj z medom, tako boš poskrbel še za dodatne vitaminčke v tvojem telesu.

3 .Čaj, ja prav slišiš .Čaj si lahko privoščiš še preden zboliš=).Čaj namreč vsebuje veliko antioksidantov, z dodatkom medu ali limone p tudi veliko vitaminov. Poleg tega pa čas vsebuje tudi tein( predvsem pravi čaji; črni in zeleni),tako da te po prebudil skoraj tako kot kava.

4. Dovolj počitka, je ena izmed stvari, ki si jo moraš nujo privoščiti v zimskih dneh. Z premalo počitka se oslabi tvoj imunski sistem in s tem ti pade odpornost.

5 .Poleg vsega zgoraj naštetega, pa poskrbi tudi za topla oblačila. Nič ni bolj neprijetno, kot da se ves premražen vrneš domov. Tople nogavičke, rokavičke, kapa in debela bunda so ena izmed nujnih oprem za zimo.

Če pa si kljub preventivnim ukrepom zbolel ali pa te je prehlad presenetil, so edine rešitve , da prehlad/ gripo čimprej preživiš:

-pitje veliko količine tekočine( vsaj 1,5 litra na dan), ne prevroče in ne prehladne

-dovolj počitka, bolezen moraš preležati

-če pa imaš zamašen nos, si je dobro pripraviti kakšno inhalacijo. Inhalacijo si pripraviš tako da v vroč krop vode kapneš nekaj kaplji metinega olja, ali pa enostavno vdihavaš vroč krop kamiličnega čaja.

 

Še se prehlad ˝vleče˝in ne mine v 14 dneh ali če slučajno nastopi vročina, se odpravi k zdravniku.

 

Tina Pečan

                       

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.