Od četrtka se lahko samoplačniško testiraš za covid-19

Od četrtka na voljo tudi pri nas! Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom bo od zdaj naprej možno izvesti na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem UKC. Za test boš moral odšteti 93 evrov, na testiranje pa se boš lahko prijavil preko spleta.

Zaradi tega ukrepa bodo konec tedna v UKC Ljubljana ukinili posebni »COVID« vhod z zabojniki in šotori za urgentno obravnavo bolnikov.

Po večmesečnem ustavljenem delu pa bo znova začela obratovati tudi ambulanta za testiranje na virus hepatitisa B in C ter virus HIV. Tudi tu bo zaradi zmanjševanja možnosti prenosa okužbe naročanje poteklo prek elektronske pošte, ambulanta pa bo odprta ob sredah med 12. in 15. uro.

Zakaj bi se sploh testiral?

Nekatere države za prestop svojih meja še vedno zahtevajo izvid oz. potrditev o neokuženosti v izogib obvezni karanteni. Če moraš v kratkem v tujino, se pozanimaj o njihovih zahtevah glede dokazovanja zdravstvenega stanja.

V Mariboru test za ugotavljanje protiteles

Že od 6. maja v mariborskem zdravstvenem domu izvajajo samoplačniške teste za ugotavljanje protiteles. Z njim lahko preveriš, če si s koronavirusom morda bil okužen, pa si ga že prebolel. Testiranje stane 20 evrov, nanj pa se moraš predhodno naročiti po telefonu. Pomembno pa je, da se zavedaš, da test ne pokaže, ali je oseba trenutno okužena s covid-19. Zato ga ne moreš uporabiti kot izvid za nemoten prehod državnih meja.

Prejšnji članekAfriko čaka kar četrt milijarde okužb s koronavirusom
Naslednji članekVodenje PowerPoint predstavitev na zaslonih na dotik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.