Pilates – vaje za boljše počutje

Pilates je vrsta vaj za krepitev mišic, s katerimi vplivamo tudi na telesno držo, oblikujemo postavo in celo preprečujemo bolečine v hrbtenici. Vaje je v začetku 20. stoletja razvil vsestranski nemški športnik in telovadec Joseph Hubert Pilates.

Ker se je vse življenje ukvarjal z različnimi vrstami vadbe, od body-buildinga, joge, gimnastike, bil je celo trener samoobrambe, do plesa in fitnesa, je začel razvijati vaje iz koncepta celovite telesne vadbe. Preučeval je gibanje živali in v kombinaciji z jogo razvijal vaje, ki so slonele na tem, da um  telovadca nadzoruje mišice pri vadbi.

Pri vajah je pomembno, da se znamo dovolj sprostiti, da začnemo sami kontrolirati svoje telo

Osredotočimo se na vsak gib telesa in tako je vadba ne le bolj učinkovita za telo, temveč tudi učinkovita za naš um. Poleg tega se je potrebno pri vajah ves čas kontrolirati pri dihanju. Globoko dihanje nam pomaga prenašati kisik po krvi, kar pomaga za sprostitev telesa. Vdihnemo skozi nos, izdihnemo pa skozi usta, ves čas kombinirano z gibanjem med vajo.

Naslednji pomemben princip vadbe je, da kontroliramo svoje gibe

Tako je vadba učinkovita in ne pride do nepravilne uporabe tehnike. Vsa gibanja kontroliramo tudi z mislimi, zato se osredotočamo na središče svojega telesa, to so mišice v trebuhu, hrbtu, stranskem delu trupa in medeničnega dna. Ta del telesa je tudi najbolj dovzeten za »nezdravo« debelost, to je v predelu trebuha.

Pomembno je, da smo pri vajah vedno natančni, saj so tako rezultati najboljši

Gibi pri vajah so počasni in trajajo nekaj sekund v vsako smer posebej. Ker ni hitrih gibov in so vaje osredotočene na vsak posamičen počasen gib, prehitevanje ne pripomore k vadbi, prav tako tudi daljše ustavljanje med gibi ne. Kadar se želimo osredotočiti na določeno mišico, se ji posvetimo.

Seveda vsi ti napotki ne pomagajo, če ne vadimo redno

Redna vadba je torej eden od najbolj pomembnih delov vadbe pilatesa. Poleg boljšega splošnega počutja zaradi vadbe pilates pomaga proti bolečinam v križu, saj z vadbo krepimo tudi hrbtne mišice. Zaradi osredotočenja na mišice v trupu, se nam izboljša drža telesa, nekatere vaje pa so osredotočene tudi na samo oblikovanje telesa.

Z redno vadbo se začnemo bolje zavedati svojega telesa, postanemo bolj samozavestni, saj s kontrolo vsakega giba, kot to zahteva vadba, postanemo bolj dovzetni do svojega telesa in se ga bolj zavedamo. Poleg tega lahko hitreje opazimo spremembe, tudi bolezenske znake. Pilates pozitivno vpliva tudi na naše ravnotežje in na koordinacijo. Dihanje med vajami naše telo umiri, prečisti in deluje prostistresno.

Maja Bačnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.