Pozitiven odnos do svojega telesa

Za študij, poslovne uspehe, urejeno zasebno življenje, kvalitetno preživet prosti čas, za katerokoli področje življenja je potrebno imeti pozitiven odnos. Najprej je zdrav in pozitiven odnos do samega sebe, svojega telesa in šele nato do sočloveka.

Današnja družba nas preveč obremenjuje, saj vse bolj ceni zunanjo lepoto, mladost in denar, tako pogosto naletimo na komplekse, ki se odražajo na slabi samopodobi. Veliko ljudi je nezadovoljnih s svojo telesno podobo, zato se v njihovih telesih slabo počutijo, mnogi celo občutijo, kot da njihovo telo ne bi bili oni sami, da so izgubili stik s telesom. Takšen negativen odnos do lastnega telesa lahko privede do precej razširjenih prehranskih motenj, pretiranega ukvarjanja z zunanjo podobo, odločitve za korektivne kirurške posege, prekomernega ukvarjanja s športom ali celo do fizičnega nasilja nad samim seboj, zato je v prvi vrsti pomembno, da spremenimo odnos do našega telesa in sprejmemo lastno telo.

Naučiti se moramo pozitivnega odnosa do našega telesa

Moramo ljubiti svoje telo, mu prisluhniti, saj nam jasno sporoča fiziološke potrebe (lakota, mraz, spolna vzburjenost, …). Po drugi strani moramo razlikovati naše čustvene potrebe od telesnih. Npr.: ko smo osamljeni, raje pokličimo prijatelja, se odpravimo na sprehod ali poiščimo družbo, saj bo poseganje po sladkarijah ali zapravljanje denarja za modne dodatke zgolj začasno odpravilo simptome čustvenega stanja, problema pa s tem ne bomo rešili.

Odnos do sebe naj bo ljubeč

Ne zahtevajmo preveč od sebe, odpustimo si napake in pomanjkljivosti, sprejeti se moramo brezpogojno in se imeti radi. Ko začutimo pozitiven odnos do svojega telesa, nismo obsedeni s tem, kako naše telo izgleda, ampak se osredotočimo na misel, kaj naše telo zmore in s tem se nam odpre nov svet možnosti, ki na koncu pripelje do najboljšega in zdravega izgleda telesa. Nujno je tudi zavedanje, kako naše telo v realnosti izgleda, še bolj pomembno pa je, da ga sprejmemo takšnega, kot je, smo zanj hvaležni, vključno z nepravilnostmi. Šele na tej stopnji se lahko osredotočimo na spremembe, ki so razumne in realne za naše telo.

Ko se začnemo zavedati, da so pozitivizem, volja in zaupanje vase temelj uspešnega življenja, začnemo odkrivati nov vidik, novo upanje in nove cilje, ki se nam začnejo počasi uresničevati. Ko nam uspe vzpostaviti pozitiven odnos do sebe in drugih, začnemo zaupati vase in v svoje sposobnosti ter gojiti pozitivna čustva do sebe in okolice. S spremembo notranjega sveta, mišljenja spremenimo v prvi vrsti sebe, saj drugače gledamo nase in na samopodobo, nato pa tudi svet in okolico vidimo v drugi, lepši, pozitivnejši luči. 

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.