Prepoznaj in prepreči alergijo na sonce oziroma PMLE

Beautiful young latin woman applying suntan lotion at beach with copy space. Tanned girl in bikini applying sunscreen on shoulder at tropical beach. Brunette woman wearing swimsuit and protecting skin with sunblock cream from UV and UVB sunrays.
Foto: Ridofranz iz iStock

Nekateri ljudje so precej občutljivi na različne vrste sončnih žarkov, zato lahko posamezniki pri zadrževanju na soncu razvijejo blage ali resnejše reakcije. Kljub temu da se lahko naše telo negativno odzove na sončne žarke, na sonce zares ni nihče alergičen, spremenjena stanja naše kože le veljajo za alergijo na sonce.

Alergija na sonce ali »alergija na sonce«?

Po izpostavljenosti sončnim žarkom se lahko pojavijo različne »alergije na sonce«. Ena najpogostejših stanj kože, ki velja za eno izmed alergij, je polimorfna svetlobna erupcija (PMLE). Gre za avtoimunski odziv, ki ga sprožijo sončni žarki, naša koža pa se odzove na ultravijolične sončne (UV) žarke. PMLE predstavlja kar 70 % vseh kožnih izbruhov, ki jih povzroči sonce. Običajno se začne v adolescenci, prizadene pa lahko vse tipe kože.

Kakšni so simptomi PMLE?

PMLE se lahko pojavi nekaj ur ali dni po prvi dolgi izpostavitvi soncu, običajno spomladi ali poleti, ko so sončni žarki najmočnejši. Pogosto nastopi v obliki rdečkastih lis na koži, ki lahko srbijo ali pečejo, a ne puščajo trajnih posledic. V hujših primerih se lahko izpuščaj razširi čez večji del telesa, spremljajo pa ga tudi drugi simptomi, kot so glavobol, vročina, utrujenost in nizek krvni tlak. V takšnem primeru je nujna medicinska pomoč.

young woman enjoying summer and nature in yellow flower field at sunset, harmony and healthy lifestyle
Foto: anyaberkut iz iStock

Ali se stanje PMLE lahko izboljša?

Da, simptomi PMLE se bodo izboljšali v približno 10 dneh, a je ključnega pomena, da se izogibaš soncu, dokler se stanje tvoje kože ne izboljša. Če se soočaš s PMLE, boš v spomladanskih in poletnih mesecih občutil precejšnje nelagodje, a se ne obremenjuj preveč, saj se lahko verjetnost za PMLE zmanjša. Z redno izpostavljenostjo soncu boš dosegel »efekt utrjevanja«, zato bodo reakcije tvoje kože postale manj intenzivne.

Kako lahko preprečiš in ublažiš »alergije na sonce«?

Najboljši način preprečevanja alergij na sonce je preprečevanje izpostavljenosti soncu. Med 10. in 16. uro se izogibaj sončnim žarkom, saj so takrat najintenzivnejši. Učinkovita pa so tudi UV-zaščitna oblačila ali obleke iz debelejših in temnejših tkanin ter pokrivala, saj soncu onemogočijo dostop do tvoje kože. Vsak dan uporabljaj kremo za sončenje, ki ščiti kožo pred UVA in UVB žarki, tudi če je zunaj oblačno vreme.

Če se ti PMLE vseeno pojavi, lahko prizadeta področja kože zdraviš s steroidnimi kremami, ali tabletami, ki zmanjšajo imunski odziv. Rdečih lis pa se boš hitreje znebil, če boš jemal antihistaminike, ki se običajno uporabljajo za blažitev simptomov alergij. Tako v primeru izbruhov kot tudi preventivno pa se uporablja hidroksiklorokin. Učinkujejo tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo derivata vitamina A (likopen in betakaroten), a se je o zdravljenju simptomov PMLE najboljše posvetovati z dermatologom.

Junior novinar

VIRHealth
Prejšnji članekSlovenski znanstveniki razvijajo vmesnike možgani-stroj
Naslednji članekSlovenska univerza bo sodelovala z afriško univerzo

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.