Priporočljiva sestava obrokov

Spomnimo se, kako so nas učili: »Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač.« Rek temelji na dejstvu, da bogat zajtrk daje energijo za začetek dneva, s skromnejšo večerjo pa poskrbimo, da telo med počitkom ni preobremenjeno. Zgornja misel sicer velja, vendar mora vsak sam spoznati svoje telo in mu prisluhniti ter tako izbrati pravo hrano.

Priporočljiva hranilna sestava obroka
Vsakodnevna prehrana naj bo sestavljena tako, da so v njej hranilne snovi zastopane v sledečem razmerju: 15 % beljakovin, 30 % maščob in od 55 do 60 % ogljikovih hidratov. Pri vsakem obroku naj bo skrbno odmerjena količina sestavljenih ogljikovih hidratov, ki so bogati z vlakninami. Ti upočasnjujejo praznjenje vsebine želodca v črevesje in s tem tudi presnovo ter povečujejo nasitno vrednost obroka. Pri vsakem obroku je priporočljivo zaužiti sadje in zelenjavo. V prehrani močno omejimo ali popolnoma izločimo enostavne ogljikove hidrate (čisti sladkor, sadni sirup, osvežilne gazirane pijače, bonboni, čokolada, torte, kremne rezine, piškoti, napolitanke, sladoled, med, marmelada itd.).
Prehranjevanje si čez dan porazdelimo na več manjših obrokov. To vpliva na razpoloženje, daje čez dan telesu več energije, mišice bodo hitreje rasle in število kilogramov ne bo šlo navzgor. Tudi pri posameznih obrokih je potrebno paziti, da je hrana uravnotežena in da sestoji iz raznovrstnih živil. Večji obroki morajo vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ugodnem razmerju. Tako sestavo kosila in večerje lahko dosežemo s preprostim načinom razporejanja jedi na krožniku.

Zdrav krožnik
Zdrav krožnik je model za razporejanje jedi na krožniku. Namen je zagotoviti potrebna hranila v ustreznih razmerjih. Količina hrane je odvisna od potreb posameznika. Kupčki hrane so zato večji pri tistih, ki potrebujejo več hrane oziroma obratno. Mladim, aktivnim in normalno hranjenim strokovnjaki svetujejo uživanje največjega števila priporočenih enot na dan, starejšim, neaktivnim, tistim s čezmerno telesno težo in debelim pa uživanje najmanjšega števila priporočenih enot na dan.
Glavna jed za kosilo ali večerjo naj sestoji iz treh vrst jedi: priloge (žita, žitni izdelki in krompir), zelenjavne prikuhe in mesne jedi ali zamenjave za le-to. Uravnotežen krožnik je tisti, pri katerem pokriva priloga 2/5, zelenjava prav tako 2/5 in mesna jed 1/5 krožnika. K glavni jedi obvezno sodita še velika skodelica solate in košček polnozrnatega ali črnega kruha ter sadje. Hrana naj bo surova, kuhana, dušena ali pečena z malo olja.
Sestavljanja obrokov s pomočjo piramide zdrave prehrane in zdravega krožnika se lahko hitro »izurimo« in zlahka postane vsakdanja navada.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.