Projekt VIRUS

Projekt VIRUS je vzgojno-izobraževalni javno zdravstveni projekt, ki že osmo leto zapored deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Naša glavna naloga in cilj je izobraziti javnost, pri čemer se opiramo predvsem na našo ciljno publiko – dijake in študente, o problematiki svetovnega značaja, katera se poimenuje HIV/AIDS in ostale spolno prenosljive bolezni.
V sklopu teh nalog je naša glavna aktivnost izvajanje vrstniškega izobraževanja – Delavnice zdrave in varne spolnosti – po slovenskih osnovnih in srednjih šolah, naša druga in hkrati medijsko in javno najbolj odmevna dejavnost je akcija ob 1. decembru – Dan boja proti AIDS-u.

NA SPLOŠNO O VIRUSU HIV…
Glavna orientiranost našega projekta in dela stremi k virusu HIV (Human Imunodeficiency Virus) in njegovi posledični bolezni AIDS-u. Virus HIV spada v skupino retrovirusov. Virusi te skupine premorejo encime, ki njihovo gensko informacijo prepišejo v človeku podobno. To jim omogoča, da se z lahkoto vgradijo v človeške celice, se v njih razmnožujejo ter posledično povzročajo škodo na organizmu. HIV je virus, ki napada celice imunske obrambe organizma. V njih se virus dolgo časa množi, čemur rečemo inkubacijska doba oz. HIV pozitivno obdobje, nato pa začnejo pod vplivom virusa te celice propadati in telo postane vse bolj in bolj dovzetno za različna obolenja. Ko celice imunskega sistema padejo na dovolj nizko število se razvije bolezen, ki ji rečemo AIDS (Aquired Imuno Defficiency Sindrome). Pri tej bolezni je imunski sistem tako oslabljen, da ljudje zbolijo za najrazličnejšimi okužbami, katere posledično vodijo v smrt.

KAKO SE PRENAŠA?
V ta namen se mi najbolj smiselno zdi zapisati kar ZLATO PRAVILO VARNE IN ZDRAVE SPOLNOSTI:
Nikoli ne dovoli da,
KRI,
SPERMA,
VAGINALNI IZLOČKI in
MATRINO MLEKO
HIV pozitivne osebe, pridejo v stik s tvojo
KRVJO in
SLUZNICO!
Na naš naslov pride veliko vprašanj v smislu ali se virus HIV prenaša tudi s slino. S slino se virus HIV načeloma ne prenaša, saj je v slini tega virusa izredno malo, poleg tega pa je na zraku izredno neobstojen. Za lažjo predstavo lahko navedem podatek, da če bi se želeli okužiti z virusom HIV bi morali popiti cel olimpijski bazen sline okužene osebe!

POTEK OKUŽBE
Po sprejemu virusa HIV v telo se virus v telesu prične razmnoževati. Na to odgovori obrambni sistem telesa s proizvajanjem protiteles. Protitelesa se v telesu proizvajajo dalj časa, zato je tudi test na protitelesa učinkovit pokazatelj šele tri tedne do dva meseca po okužbi. Ker virus takoj napade celice obrambnega sistema se po treh do šestih tednih po okužbi razvije akutni HIV sindrom (AHS), katerega klinični znaki so med blažjim prehladom in lažjo obliko pljučnice. Če okužena oseba ne sluti na okužbo, AHS-a ni mogoče prepoznati. Simptomi se hitro pozdravijo in naslednjih približno devet let okužena oseba živi normalno življenje, brez kakršnihkoli zdravstvenih težav. Če ima v tem času ta oseba nezaščitene spolne odnose z zdravimi osebami lahko neposredno ali posredno okuži celo vrsto ljudi. Hkrati tudi ni priporočljivo, da ima ta oseba nezaščitene spolne odnose z drugo HIV+ osebo, saj virus zelo hitro mutira in ga zato obstaja veliko različnih vrst. Več vrst kot nekdo ima v organizmu, bolj je ogrožen. Po približno devetih letih inkubacijska doba virusa mine in virus prične pobijati celice imunskega sistema. Človek razvije AIDS in posledično zboli za raznimi infekcijami. Ponavadi se začne z gripo ali pljučnico, nadaljuje z atipično pljučnico, zaključi pa z meningitisom in tuberkulozo. Človek umre po 10-11 letih, v kolikor se ga ne zdravi.

CEPIVO IN ZDRAVLJENJE
Cepiva zaenkrat še ni, ni pa tudi nobenih garancij da bo. Zdravila obstajajo! Reče se jim protiretrovirusna zdravila. Ta preprečujejo škodljive učinke virusa na telo, virusa pa ne uničijo. Tako posledično preprečujejo razvoj AIDS-a in podaljšujejo življenje. Zdravil je veliko različnih vrst in navadno jih je potrebno jemati več na enkrat. To pripelje do vsakodnevnega jemanja tabletnih koktailov. Zaenkrat se še ne ve koliko časa ta zdravila podaljšujejo življenje, vendar pa se predvideva da nekje med 10 in 30 let, odvisno od mutacij virusa v organizmu.

ZAŠČITA…
Potrebno je paziti na trojno zaščito. To pomeni, da se zaščitimo 1. pred spolno prenosljivimi boleznimi, 2. nezaželeno in prezgodnjo nosečnostjo in 3. neplodnostjo. Najbolj zanesljiva zaščita je abstinenca (krajša ali daljša spolna vzdržnost do stalnega razmerja s partnerjem/partnerko, vzdržnost od tveganih spolnih odnosov z nestalnimi partnerji). Druge pa so še izbira stalnega partnerja, ter seveda kondomi, kontracepcijske tabletke, diafragme, spermicidi, … Vedno je potrebno paziti na to, da se zaščitimo pred vsemi tremi škodljivimi vplivi, tako da je izredno varna opcija uporaba kontracepcijskih tabletk in kondoma obe enem.     
Pri tem naj vam bo vedno na misel A – B – C izbira (angleške izpeljanke), ki kratko in jedrnato prestavi zgornje ukrepe:
A – Abstinence – vzdržnost
B – Be faihtful (in uporabljaj kontracepcijo)
C – Condom (+/- druga kontracepcija).

Za konec pa samo še: AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO! UŽIVAJTE VARNO!!!            

Miha Vodičar
Pomočnik vodje akcije 1. december in vodje projekta VIRUS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.