Sončarica – Kako prepoznati znake, jo preprečiti in kako zdraviti?

Vse o sončarici: Simptomi, vzroki za nastanek, preprečevanje, zdravljenje
Vse o sončarici: Simptomi, vzroki za nastanek, preprečevanje, zdravljenje Foto: Marc Bruxelle iz iStock

Sončarica je resno zdravstveno stanje, ki se lahko pojavi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti visokim temperaturam in direktni sončni svetlobi. S tem ko je poletje že tukaj in zadnjih letih opažamo vedno pogostejše vročinske valove je dobro, da se zavedamo posledic, ki jih lahko imajo visoke temperature na naše telo.

Kaj je sončarica?

Sončarica je akutno zdravstveno stanje, ki nastane, ko telo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini ne more več učinkovito uravnavati svoje temperature. Gre za resno obliko vročinskega stresa, pri katerem telesna temperatura naraste nad 40° C. Ta ekstremna vročina lahko privede do poškodbe možganov in drugih vitalnih organov, zato je hitro prepoznavanje in ukrepanje ključnega pomena. Sončarica se običajno pojavi, ko je oseba dlje časa izpostavljena visokim temperaturam, še posebej med telesno dejavnostjo, vendar se lahko razvije tudi v mirujočem stanju.

Kakšni so simptomi sončarice?

Prepoznavanje simptomov sončarice je bistveno za pravočasno ukrepanje. Med najpogostejše simptome sodijo:

  • visoka telesna temperatura,
  • vroča in suha koža brez potenja,
  • močan glavobol,
  • omotica,
  • slabost in
  • bruhanje.

Poleg tega lahko sončarica povzroči zmedenost, razdražljivost in nejasen govor. V hujših primerih lahko pride do krčev ali mišične napetosti ter izgube zavesti. Srčni utrip je pogosto pospešen, dihanje pa hitro in plitvo. Če opazimo te simptome, je nujno takojšnje ukrepanje in poiskati zdravniško pomoč.

Young woman having hot flash and sweating in a warm summer day. Woman touching face with cold water bottle to cool off
Simptomi sončarice Foto: eternalcreative iz iStock

Preprečevanje sončarice pri otrocih

Otroci so zaradi svoje manjše telesne mase in večje površine kože bolj dovzetni za sončarico. Da bi preprečili sončarico pri otrocih, je pomembno, da jim zagotavljamo redno hidracijo, tudi če niso žejni. Otroci naj nosijo lahka, svetla in zračna oblačila, ki omogočajo dihanje kože. Pomembno je, da jih držimo v senci, še posebej med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše. Otroci naj se izogibajo intenzivnim telesnim dejavnostim v najtoplejših delih dneva, saj to lahko dodatno obremeni njihovo telo. Uporaba hladilnih robčkov ali prh za ohlajanje telesa je prav tako učinkovita metoda preprečevanja sončarice pri otrocih.

Prav tako moramo biti pri otrocih posebno pozorni, da jih ne puščamo v vročih avtomobilih ali v vozičkih pokritih z raznimi krpicami ali pleničkami, saj lahko to vodi do izredno visokih temperatur znotraj vozička. Z otroki se tako izogibamo direktni svetlobi in poskrbimo, da se v poletnih mesecih gibamo zunaj šele, ko je dovolj hladno.

Preprečevanje sončarice pri starejših

Starejši ljudje so zaradi zmanjšane sposobnosti termoregulacije in morebitnih kroničnih bolezni prav tako bolj dovzetni za sončarico. Preživljanje časa v klimatiziranih prostorih je ključno za preprečevanje sončarice pri starejših. Pomembno je, da redno pijejo tekočine, tudi če ne čutijo žeje. Nosijo naj lahka, svetla in zračna oblačila, ki omogočajo hlajenje telesa. Redno preverjanje starejših oseb, še posebej tistih, ki živijo same, je pomembno, da se pravočasno zaznajo znaki sončarice. Lahki obroki, ki vsebujejo veliko vode, kot so sadje in zelenjava, lahko prav tako pripomorejo k hidraciji in preprečevanju sončarice.

Zelo pomembno je, da se zavedamo, da imajo starejši slabše reflekse za žejo, posledično bodo žejo začutili kasneje in so lahko dosti prej dehidrirani. Pomembno je, da se med poletjem sami opominjajo na redno pitje vode. Pri dementnih ali kroničnih bolnikih pa je pametno, da poskrbimo še za sistem, s katerim starejšim prinašamo vodo sproti in skrbimo, da jo resnično popijejo, torej na vsakih nekaj ur.

Close portrait, older woman fanning herself on a hot day, sitting on a bench in the city
Foto: Miguel Angel Flores iz iStock

Preprečevanje sončarice pri odraslih

Odrasli lahko preprečijo sončarico s številnimi ukrepi. Ključnega pomena je, da pijejo veliko vode in se izogibajo alkoholu ter kofeinu, ki lahko povzročita dehidracijo. Odrasli naj nosijo lahka in svetla oblačila, ki omogočajo dihanje kože, ter uporabljajo sončna očala, klobuke in kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF). Izogibanje dolgotrajni izpostavljenosti soncu, še posebej med 10. in 16. uro, je prav tako pomembno. Redni počitki v senčnih ali klimatiziranih prostorih pomagajo telesu, da se ohladi in prepreči sončarico.

Preprečevanje sončarice pri delavcih na gradbiščih

Delavci na gradbiščih so ena izmed skupin, ki so najbolj izpostavljene tveganju za sončarico zaradi narave njihovega dela. Pogosto so dolge ure na prostem, izpostavljeni neposredni sončni svetlobi in visokim temperaturam, kar znatno povečuje tveganje za vročinske težave. Predvsem v mestih, kjer nimajo sence dreves in se beton lahko segreje precej nad temperaturo zraka. Poleg tega lahko težka fizična dela, ki jih opravljajo, dodatno obremenijo njihova telesa, kar še povečuje možnost za sončarico.

Da bi zmanjšali tveganje za sončarico pri delavcih na gradbiščih, je pomembno, da delodajalci in delavci sprejmejo ustrezne ukrepe. Zagotoviti je treba redne odmore v senčnih ali klimatiziranih prostorih, kjer se lahko delavci ohladijo in rehidrirajo. Pitje zadostnih količin vode skozi ves dan je ključno, da se prepreči dehidracija. Delavci naj nosijo lahka, svetla in zračna oblačila ter zaščitno opremo, kot so klobuki in sončna očala. Uporaba kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF) je prav tako priporočljiva. Pomembno je, da se delo, kadar je le mogoče, načrtuje v hladnejših delih dneva, kot so zgodnja jutra ali pozni popoldnevi, ter da se intenzivna fizična dela zmanjšajo v najtoplejših delih dneva.

Planting trees and not cutting them down in cities is really important. | Amwoodo

Kako zdraviti sončarico?

Če sumite na sončarico, je nujno hitro ukrepanje. Prvi korak je, da takoj pokličete nujno medicinsko pomoč, saj je sončarica urgentno stanje. Medtem ko čakate na prihod medicinske ekipe, premaknite prizadeto osebo v hladen, senčen prostor in ji odstranite odvečna oblačila, da telesu omogočite ohlajanje. Uporabite hladne obloge ali mokre brisače, da ohladite telo, pri tem pa se osredotočite na področja, kot so čelo, vrat, pazduhe in dimlje, kjer so krvne žile najbližje površini kože. Če je oseba pri zavesti, ji dajte piti hladno vodo, vendar se izogibajte sladkim, alkoholnim in kofeinskim pijačam, ki lahko poslabšajo stanje. V hujših primerih lahko ohlajanje telesa zahteva posebne medicinske postopke, kot so intravenozna hidracija in hlajenje s pomočjo hladilnih odej ali ledu.

Kakšne so posledice sončarice

Sončarica lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, če se ne zdravi pravočasno. Najresnejša posledica sončarice je poškodba možganov, ki lahko vodi do trajnih nevroloških motenj. Visoka telesna temperatura lahko poškoduje tudi druge vitalne organe, kot so srce, ledvice in jetra, kar lahko vodi do odpovedi organov. V hujših primerih lahko sončarica povzroči smrt. Dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam brez ustreznega ukrepanja lahko povzroči tudi toplotni udar, stanje, ki je prav tako življenjsko nevarno in zahteva nujno medicinsko pomoč.

Prikaz vročine na zaslonu telefona
Kaj je sončarica? Foto: BlackSalmon iz iStock

Koga najbolj prizadene sončarica

Sončarica najbolj prizadene ranljive skupine prebivalstva, kot so otroci, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi. Otroci so zaradi svoje manjše telesne mase in večje površine kože bolj dovzetni za vročinske težave. Starejši ljudje imajo zmanjšano sposobnost termoregulacije in so pogosto bolj dovzetni za dehidracijo. Osebe s kroničnimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in debelost, so prav tako v večji nevarnosti za sončarico, saj imajo lahko oslabljene telesne mehanizme za uravnavanje temperature. Poleg tega so v večji nevarnosti tudi tisti, ki se ukvarjajo s telesno dejavnostjo na prostem v vročih razmerah, kot so športniki in delavci na prostem.

Skrb za hidracijo, ustrezno oblačenje, izogibanje dolgotrajni izpostavljenosti soncu in redni počitki v hladnih prostorih so ključni ukrepi za preprečevanje sončarice. Zavedanje o simptomih in pravočasno ukrepanje lahko preprečita resne zdravstvene zaplete in rešita življenja.

Vse o sončarici: Simptomi, vzroki za nastanek, preprečevanje, zdravljenje
Vse o sončarici: Simptomi, vzroki za nastanek, preprečevanje, zdravljenje Foto: Dima Berlin iz iStock
Prejšnji članekKoliko študentskih postelj je na voljo za novo študijsko leto?
Naslednji članekNajbolj uporabne veščine in kompetence, ki jih lahko osvojite to poletje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.