Vse, kar moraš vedeti o spolno prenosljivih boleznih

STD (Sexually Transmitted Diseases) term with medical equipment's. HIV, HBV, HCV, Syphilis STD ,STOP STD. Medical and healthcare concept.
Foto: Md Saiful Islam Khan iz iStock

S pojavom spolne revolucije, ki jo umeščamo v obdobje med letoma 1960 in 1980, je v zahodnem svetu prišlo do normaliziranja spolnosti. V tem času se je začelo govoriti o kontracepciji, kontracepcijski tabletki in legalizaciji splava, obenem pa se je začelo povečevati število predporočnih spolnih odnosov in posledično spolnih odnosov z več partnerji, kar je povzročilo povečanje števila obolelih za spolnimi boleznimi.

Kaj so spolno prenosljive bolezni?

Spolno prenosljive bolezni, ki jih označujemo z angleško kratico STDs, so okužbe, ki se prenašajo z ene osebe na drugo s spolnim stikom. Spolne bolezni niso vezane zgolj na vaginalni seks, ampak se lahko prenašajo tudi med oralnim ali analnim spolnim odnosom. Obstajajo pa tudi bolezni, kot sta herpes in HPV, ki se lahko preneseta tudi pri stiku s kožo.

Spolno prenosljive bolezni lahko prizadenejo tako moške kot ženske, vendar so zdravstvene težave pri ženskah lahko resnejše kot pri moških. Spolne bolezni povzročajo bakterije, virusi in paraziti.

SEXUAL HEALTH , Application Concept health care
Foto: juststock iz iStock

Katere bolezni poznamo?

Pomembno je, da poznamo vsaj nekatere od teh bolezni, ki jih povzročajo različni povzročitelji. Spolno prenosljivih bolezni poznamo več kot 20. Najbolj znane so:

 • klamidija (povzročiteljica je bakterija Chlamydia trachomatis)
 • genitalni herpes (povzročitelj je virus simpleksa HSV)
 • gonoreja (povzročiteljica je bakterija Neisseria gonorrhoeae)
 • AIDS (povzročitelj je virus HIV)
 • HPV (povzročitelj je virus z enakim imenom)
 • sramne uši
 • sifilis (povzročitelj je Treponema pallidum)
Close-up anatomical model of the uterus with pathologies. Gynecologist showing the polyps of the uterus. Gynecological diseases and treatments
Foto: peakSTOCK iz iStock

Kakšni so simptomi spolno prenosljivih bolezni?

Spolno prenosljive bolezni ne povzročajo vedno simptomov ali pa lahko povzročajo le blage simptome. Ti se lahko pojavijo že nekaj dni po izpostavljenosti, lahko pa traja več let, preden se pojavijo težave. Torej je mogoče imeti okužbo in tega ne vedeti. Tudi brez simptomov so lahko spolno prenosljive bolezni škodljive in se lahko prenašajo med spolnim odnosom.

Možni simptomi vključujejo:

 • nenavaden izcedek iz penisa ali nožnice
 • rane ali bradavice na genitalnem področju ali v rektalnem predelu
 • boleče, otekle bezgavke, zlasti v dimljah
 • boleče ali pogosto uriniranje
 • boleči spolni odnosi
 • nenavadna genitalna krvavitev
 • srbenje in rdečina v predelu genitalij
 • rane v ustih ali okoli njih
 • nenormalen vaginalni vonj
 • analno srbenje, bolečina ali krvavitev
 • bolečine v trebuhu
 • vročina
A man with erectile dysfunction looking into his jeans waiting for any reaction. Concept of mens sexual health, impotence. Man having erectile problems. A guy looking in his pants
Foto: golibtolibov iz iStock

Kako poteka diagnosticiranje bolezni?

Če ste spolno aktivni, se posvetujte s svojim zdravnikom o tveganju za spolno prenosljive bolezni in o tem, ali se morate testirati. To je še posebej pomembno, ker mnoge spolno prenosljive bolezni običajno ne povzročajo simptomov. Predvsem pri dekletih je izredno pomembno, da po prvem spolnem stiku ali pred prvim načrtovanim spolnim odnosom obiščejo ginekologa.

Nekatere spolno prenosljive bolezni je mogoče diagnosticirati med fizičnim pregledom ali z mikroskopskim pregledom rane ali tekočine, odvzete iz nožnice, penisa ali anusa. Krvni testi lahko diagnosticirajo druge vrste spolno prenosljivih bolezni.

Happy woman visit gynecologist doctor at hospital or medical clinic for pregnancy consultant. Doctor examine belly for baby and mother healthcare check up. Gynecology concept.
Foto: stefanamer iz iStock

Kako lahko preprečimo prenos spolno prenosljive bolezni?

Pomembno je zavedanje, da edino kondomi preprečujejo prenašanje spolno prenosljivih bolezni. Ostale vrste kontracepcije so uporabne pri preprečevanju nezaželene nosečnosti, vendar prenosa bolezni ne bodo preprečile. Pravilna uporaba kondomov iz lateksa močno zmanjša, vendar ne odpravi popolnoma tveganja za okužbo ali širjenje spolno prenosljivih bolezni. Omejitev števila spolnih partnerjev in spolni odnos zgolj v dvoje je dober način, da zmanjšamo tveganje za razvoj spolno prenosljive bolezni.

Woman opening condom while making love with the man
Foto: grinvalds iz iStock
Prejšnji članekNadaljevanje miniserije Dobra znamenja spominja na fanovsko literaturo
Naslednji članekAhsoka, kakovostna serija ali nostalgija Vojne zvezd?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.