Spomladanski DIY hiter servis kolesa

Če si med navdušenci kolesarjenja kot oblike premagovanja vsakdanjih nujnih poti, potem ti je bila letošnja zima pisana na kožo. Obilo sonca, nič snega in suha cesta – »yessssaa!« Kljub neverjetnim vremenskim razmeram so bile ceste marsikje soljene, zato je dobro, da kolo vsaj očistiš in preprečiš rjavenje. Ne glede na to, ali si svoje kolo pridno poganjal tudi čez zimo ali si ga pustil na zimskem spancu v kleti, je sedaj čas, da mu nameniš malce pozornosti. Če za to ne bi rad odštel preveč denarja, se sam loti spodnjih opravil. Najprej ga speri ali dobro obriši z mokro krpo nato pa preveri:

  • Tlak v pnevmatikah, ki ga po potrebi povečaš glede na priporočila proizvajalca (mestna kolesa nekje med 2 in 4 bari) in nato preveri še morebitne razpoke ter poškodbe na gumah.
  • Delovanje zavor.
  • Smer, višino in trdnost sedeža. Pravilna višina sedeža je takšna, da se ob sedenju na kolesu s prsti še vedno dotikaš tal.
  • Zračnost krmila, torej ali lahko neovirano zavijaš v obe smeri.
  • Če imaš gorsko ali treking kolo, preveri še delovanje amortizerjev. Ti ob obremenitvi ne smejo biti premehki.
  • Vse vijake, če so ustrezno zatrjeni. To lahko preveriš tudi tako, da kolo malce dvigneš od tal in nato spustiš. Če je kakšen del slabo pritrjen, bo najverjetneje slišati čuden zvok.

Verigi na kolesu nameni malo maščobne ljubezni. Najprej jo očisti s sprejem za razmaščevanje verige, nato pa jo dobro obriši s krpo in speri z vodo, da odstraniš prašne delce in drugo umazanijo. Ko se veriga posuši, jo namaži oziroma poprši z oljem za verige. Voilà! ?

Prejšnji članekMožgani procesirajo emoji kot pravi obraz
Naslednji članekV Avstraliji odkrili kopico ljubkih pajkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.