Sponzorirano

Spremembe na področju kozmetičnih izdelkov

Acne. A teenage girl applying acne medication on her face in front of a mirror. Care for problem skin
Foto: Yuliya iz iStock
Sponzorirano

Nove spremembe zakonodaje za kozmetične izdelke v letu 2023 prinašajo omejitev uporabe sedmih sestavin ter prepoved uporabe tridesetih sestavin v kozmetičnih izdelkih ter v letu 2024 spremembo označevanja sestavin, ki sproščajo formaldehid. Katere snovi v kozmetičnih izdelkih so omejene oziroma prepovedane?

Benzophenone-3 in Octocrylene

Benzophenone-3 (BP-3) in Octocrylene imata nove omejitve kot UV filtra v kozmetičnih izdelkih.

Po novem se Benzophenone-3 lahko uporablja v kozmetičnih izdelkih:

  • kot UV filter do 6% v izdelkih za obraz, roke in ustnice, razen aerosolov in razpršil; če se BP-3 uporablja v koncentraciji 0,5 % za zaščito formulacije izdelka, potem v isti formulaciji koncentracije BP-3 kot UV filtra ne smejo presegati 5,5 %;
  • kot UV filter do 2,2% v izdelkih za telo, vključno z aerosoli in razpršili; če se BP-3 uporablja v koncentraciji 0,5 % za zaščito formulacije izdelka, potem v isti formulaciji koncentracije BP-3 kot UV filtra ne smejo presegati 1,7 %;
  • do 0,5% v drugih izdelkih.

Octocrylene pa kot UV filter:

    • do 9% v aerosolih ter
    • do 10% v drugih izdelkih.

Sprememba označevanja za sestavine, ki sproščajo formaldehid

»Vsi končni izdelki, ki vsebujejo snovi iz navedene priloge in ki sproščajo formaldehid, se označijo s posebnim opozorilom „Vsebuje formaldehid“, če skupna koncentracija formaldehida, sproščenega v končnem izdelku, presega 0,001 % (10 ppm), ne glede na to, ali končni izdelek vsebuje eno ali več snovi, ki sproščajo formaldehid.«

Izdelki, ki niso v skladu z novimi pravili so na trg lahko izdani do 31.7.2024, neskladni izdelki z novo zahtevo glede označevanja pa so na trgu lahko dostopni do 31.7.2026.

Uredba o petih sestavinah

1. Butylated Hydroxytoluene (CAS št. 128–37–0)

Ta sestavina pomaga ohranjati učinkovitost izdelkov, kljub izpostavljenosti zraku – je sintetični antioksidant. Spremenjeni pogoji pravijo, da se lahko uporablja:

  • do 0,001 % v ustni vodi;
  • do 0,1 % v zobni pasti;
  • do 0,8 % v drugih izdelkih, ki se ne odstranijo in izdelkih, ki se izperejo.
Foto: Bru-nO iz Pixabay

2. Acid Yellow 3 (CAS št. 8004-92-0)

Ta se trenutno uporablja v kozmetičnih izdelkih kot barvilo. S spremembo pa se bo lahko uporabljala do 0,5 % v neoksidativnih izdelkih za barvanje las.

3. Homosalat (CAS št. 118–56–9)

Trenutno je dovoljen za uporabo v kozmetičnih izdelkih kot UV filter, v najvišji koncentraciji do 10 %. Po novem pa se bo lahko uporabljal do 7,34 % v izdelkih za obraz, razen v izdelkih s pogonskim pršilom.

4. HAA299

Bis-(Diethylaminohydroxybenzoyl Benzoyl) Piperazine (HAA299) se v kozmetičnih izdelkih uporablja kot UV filter. Trenutna uredba ne ureja te sestavine. Nova pa pravi, da se lahko uporablja do 10% v kozmetičnih izdelkih; skupna najvišja koncentracija nano in nenano oblike HAA299 v kozmetičnem izdelku ne sme presegati 10 %.

5. Resorcinol (CAS št. 108–46–3)

Resorcinol je trenutno dovoljen za uporabo v oksidativnih izdelkih za barvanje las, izdelkih za barvanje trepalnic ter losjonih in šamponih za lase. Na embalaži kozmetičnega izdelka mora biti navedeno opozorilo: »Ne uporabljajte za barvanje obrvi ali trepalnic.«

Foto: kinkates iz Pixabay

Junior novinar

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version