Učinki kajenja lavande in njene značilnosti

lavander, lavander field, french
Foto: freddieragaas iz Pixabay

Nekaj let nazaj je lavanda postala nadvse popularna. Kar naenkrat je njeno skromno poslanstvo v obliki aromatičnega olja preraslo okvirje ter stopilo v svet kulinarike, dekoracije in kozmetičnih izdelkov. Danes jo najdemo kot sestavino v sladicah, solatah, sladoledih, morskih jedeh in celo sirih. Poleg tega jo vsi prodajajo v platnenih mošnjičkih s turističnimi motivi po vseh sredozemskih mestih. Konec napornega dne se še tuširamo s sivkinim gelom za prhanje. Medtem, ko je Lavandula Angustifolia osvojila mediteranski svet, se je nekaterim utrnila eksperimentalna zamisel: zakaj jo ne bi še kadili?

Kakšne so značilnosti lavande?

lavenders, flowers, field
Foto: No-longer-here iz Pixabay

Kot divja rastlina, lavanda uspeva na sončnih pobočjih Sredozemlja. V Sloveniji jo načrtno gojimo na Krasu, Štajerskem in v Prekmurju. Gre za rastlino, ki ima zelo razvejan koreninski sistem, ki seže do 40 cm v globino zemlje. Ima značilne bele, svetlovijolične ali svetlorožnate cvetove, ki rastejo v klasu podobnem socvetju. Cveti julija in avgusta, ko oddaja značilen opojen vonj. Kljub temu vsebuje še več dišavnih snovi, ko je posušena. Bolj, ko gremo proti severu, njena dišavnost pojenjuje. Ima nekoliko grenak okus.

Si vedel, da poleg najbolj razširjenega ljudskega imena za lavandulo sivka, poznamo tudi druge izraze, ki poimenujejo to prekrasno rastlino: lavanda, kofendl, lavendel, sivač, lafendl in špiknada.

Kako uporabljamo lavando?

lavender, fragrance, romantic
Foto: congerdesign iz Pixabay

Lavanda je znana predvsem po svojih zdravilnih učinkih. Je izjemno uporabna, saj so zdravilni njeni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Navadno se jo uporablja v obliki eteričnih olj, smole, čreslovine ali grenčice. Uporablja se jo za blaženje krčev, migren, omotice in proti napenjanju. Ima pomirjujoč učinek.

Poleg tega se uporablja tudi za dekoracijo doma ali gurmanskih krožnikov. Mnogi posušene cvetove lavande vstavljajo tudi v omaro, da odganjajo molje. Uporablja se tudi za pripravo pomirjevalnih čajev, kopeli in v kozmetični industriji ter parfumeriji.

Ali je lavanda lahko nevarna?

Sivka v zgoščenih količinah je lahko zelo močna, zato je potrebno pretehtati možnost alergijske reakcije ali preobčutljivost kože pri prekomerni uporabi v primeru, da si sivko vtiramo. Prav tako lahko eterično olje draži prebavne organe in negativno vpliva na naše počutje. Lavando se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

Kako kaditi lavando?

Lavando se lahko kadi podobno kot tobak ali marihuano. Posušene cvetove se zmelje in zvije; bodisi samostojno ali z drugimi rastlinami oziroma zelmi. Ko se jo kadi, ima bolj intenziven okus in bolj dimljeno aromo, podobno paličici kadila. Ob inhaliranju se lahko zaužije majhen delež eteričnega olja, a to strokovnjaki ne smatrajo kot varen način konzumiranja sivke. Zaželeno je, da so cvetovi popolnoma posušeni, kar naj bi preprečilo negativne stranske učinke in bolje gori.

V »zeliščnih cigaretah« lahko mešaš različne zeli, ki naj bi v določenih kombinacijah delovale ugodno za različne namene. Za dobre sanje se priporoča mešanje z damiano, listi vrtnice, listi maline ali navadnim pelinom. Za pomiritev mešanje z modrim lotosom, kamilico, damiano ali listi vrtnice. Za poživitev mešanje z hibiskusom, slezom, čeladnico, listi maline, navadnim rmanom ali zeleno meto. Pozoren moraš biti, da so vse uporabljene sestavine organsko pridelane in neškropljene s pesticidi.

fire bowl, shell, smoke
Foto: asundermeier iz Pixabay

Kajenje zeli je bolj zdrava alternativa kajenja tobaka oziroma ga lahko celo nadomešča za ljudi, ki se želijo odvaditi kajenja. Določene rastline naj bi imele tudi posebne zdravilne učinke in pomagale predvsem pri sproščanju, izboljšanju počutja in mentalnem dobrostanju. Imajo dolgo tradicijo v spiritualnih obredih in se pogosto povezujejo z magičnim ali religioznim diskurzom. Zato imajo hkrati veliko šarlatanskih privržencev kot tudi nasprotnikov iz področja medicine.

Poleg tega lahko poskusiš tudi vejp ali šišo z okusom lavande, a nikakor se ne priporoča kajenje olja.

Smoking Herbal Blends: A Beginner's Guide + My Relaxation Blend Recipe

Lavanda in marihuana?

Mnogi zagotavljajo, da je lavanda zaradi svojih blagodejnih in pomirjujočih učinkov idealna za kajenje. Predstavljajo jo kot bolj zdravo obliko trave. Njeni navdušenci trdijo, da pomaga pri soočanju s stresom in sprošča. Preko inhalacije naj bi blagodejni terpeni vstopali direktno v krvni obtok in delovali na podoben način kot tisti v CBD-ju. Po njihovi logiki naj bi torej sivka mešana z marihuano delovala kot magično dvojno pomirjevalo. Še več, zagotavlja se, da naj bi pomirjevalni linalol deloval kot protiutež neprijetnim stranskim učinkom, ki se lahko pojavljajo ob kajenju marihuane, kot je na primer paranoja. Za razliko od trave te sivka ne bo »zadela«, saj ne vsebuje THC-ja.

Je kajenje lavande res dobrodejno ali je to le mit?

Čeprav je učinkovita v aromaterapiji in zeliščarski medicini, ni dokazano, da bi imelo kajenje lavande kakršenkoli zdravilen učinek. Raziskave so ugotovile, da zdravilno deluje le eterično olje; predvsem pri spanju, anksioznosti, glavobolih, celjenju ran in določenih infekcijah.

Kakšne grožnje lahko predstavlja kajenje lavande?

Ker se sivko navadno meša s tobakom, je njen prvotni negativni učinek povezan s kajenjem samim in konzumacijo številnih kancerogenih snovi. Po zaužitju se nalagajo v pljučih in prehajajo v krvni obtok, ki jih ponese v ostale dele telesa. Sčasoma te snovi pridejo do sleherne celice človeškega telesa. Aktivno kajenje lahko vodi v kronično obstruktivno pljučno bolezen, pljučnega raka ali ostale bolezni dihal, hkrati pa predstavlja tudi nevarnost za srčno-žilni sistem in spolne organe.

Če torej kadim sivko »čisto« brez kemičnih primesi, je to najbrž bolj varna in zdrava opcija? V kolikor se to vprašanje zdi logično in bi nanj pričakovali pritrdilen odgovor, niso bile na to temo opravljene nobene raziskave. Res je, da sivka za razliko od tobaka ne vsebuje nikotina, kar pomeni, da od nje ne moremo postati odvisni.

Kljub temu ne smemo pozabiti na dejstvo, da je inhaliranje kakršne koli vrste dima in njegovih delcev škodljivo za naša dihala. To velja tudi za onesnažen zrak ali pasivno kajenje. Še posebno kritična žrtev dima so otroci, čigar pljuča se še razvijajo in jih to še bolj prizadene.

Na kakšne alternativne načine lahko uporabljam lavando?

lavander products, lavander, salt
Foto: zalazaksunca iz Pixabay

Če želiš profitirati od njenih pomirjujočih učinkov, uporabi lavandino eterično olje. A pazi, kako ga apliciraš, saj je lahko njegova uporaba strupena. Ni primerno za notranjo uporabo ali dodajanje v hrano. Eterično olje je dobro razredčiti v drugem olju; na primer v jojoba ali mandljevem olju. Za zagotavljanje varne uporabe se priporoča opravljanje testa z majhno količino na koži, da preveriš, ali pride do alergične reakcije.

Za uživanje njene arome jo dodaj v čaj ali v koktejl, pečene dobrote ali jo uporabi kot poletno začimbo. Lahko jo posušiš in obesiš nad kuhinjski pult, na zid nad pisalno mizo in jo na tak način izkoristiš kot poceni dekoracijo. Nekateri jo uporabljajo, da naredijo DIY potpuri; skledo posušenih cvetlic in drugih aromatičnih izdelkov.

Skratka, lavanda ti odpira vrata v svoj pisani in dišeči viola svet. Je že čas, da ga raziščeš?

Prejšnji članekObštudijska dejavnost Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi
Naslednji članekDedek gre na jug trideset let za babico

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.