Ustvarjeno novo zdravilo za poporodno depresijo

Novo zdravilo za zdravljenje poporodne depresije
Novo zdravilo za zdravljenje poporodne depresije Foto: Drazen Zigic iz iStock

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je pred kratkim potrdila novo tableto, namenjeno zdravljenju poporodne depresije, s čimer je ta dobila zeleno luč za prodajo na trgu.

Zdravilo Zurzuvae je bilo razvito kot alternativa prejšnjemu zdravilu Zulresso, ki je dostopno zgolj v zdravstvenih ustanovah. Poleg tega so ga pacientke lahko prejele le v obliki intravenske (IV) injekcije.

Zurzuvae kot tableta za oralno uporabo, ki se jo lahko jemlje v udobju lastnega doma, tako obljublja večjo dostopnost in posledično morda tudi večjo motivacijo za zdravljenje te oblike depresije.

Poporodna depresija je ena izmed oblik depresije

Poporodna depresija (PPD) je oblika depresije, ki jo približno ena od sedmih žensk doživi po porodu ali že med pozno nosečnostjo.

Gre za klinično stanje, ki se ga ne sme zamenjati s t. i. »postpartum blues«, kar je motnja v razpoloženju, katere simptomi minejo v roku 10 dni po porodu brez zdravljenja.

Mama z otrokom.
Mama z otrokom. Foto: kieferpix iz iStock

Tako kot druge oblike depresije je karakterizirana z žalostjo, izgubo motivacije in interesa za aktivnosti, s krivdo ter – v bolj ekstremnih primerih – mislimi o škodovanju sebi ali otroku.

Poleg tega ni z njo zaznamovana samo mama, temveč stanje pogosto negativno vpliva tudi na novorojenčka ter na njegov vedenjski, kognitivni in čustveni razvoj. Vez med materjo in otrokom je namreč motena. Posledice tega lahko otrok občuti vse do adolescence.

Ta vpliv na otroka je eden od razlogov, zakaj večina strokovnjakov (ne pa vsi) loči poporodno depresijo od drugih oblik le-te, kljub podobnim simptomom. Drugi razlog so specifične biološke prilagoditve, ki se pojavijo pred ali med boleznijo.

Bolezen današnje civilizacije?

V sodobni družbi je precej več primerov poporodne depresije, zaradi česar si je prislužila vzdevek »bolezen današnje civilizacije«. Hahn-Holbrook in Haselton sta nekoliko manj kot 10 let nazaj predlagala, da so te visoke stopnje posledica sprememb v materinstvu in življenjskem stilu, ki je značilen za družbo danes.

Kot faktorje sta navedla izolacijo od družine, vedno več sedenja v dnevu, pomanjkanje vitamina D itd., ki so v raziskavah imeli pozitivno korelacijo s povečanjem tveganja za PPD.

Podpora.
Podpora. Foto: gpointstudio iz iStock

Tudi raziskava, objavljena v Ameriški nacionalni knjižnici za medicino, je identificirala biološke in psihosocialne dejavnike tveganja. Spremembe v hormonih, disregulacija ščitnice, genetika, zgodovina depresije, kvaliteta v odnosih z drugimi, podpora bližnjih ter dolgoročen stres ali stresni dogodki so bili potrjeni kot faktorji, ki vplivajo na pojav PPD.

V tej luči lahko res sklepamo, da naša družba, ki prioritizira individualizem namesto skupnosti, ustvari pogoje za večjo verjetnost pojava poporodne depresije, ne more pa v celoti vplivati na to.

Novo zdravilo je antidepresiv s hitro opaznimi učinki

Zurzuvae se od drugih vrst antidepresivov razlikuje od tega, da se ga jemlje samo 14 dni – 50 mg enkrat dnevno – njegovi učinki pa so zelo hitri. Deluje tako, da ponovno uravnovesi možganske mreže, ki regulirajo razne funkcije, kot so vedenje in razpoloženje.

To mu uspe z delovanjem na kemične receptorje GABAA, katerih neravnovesje je vzrok za depresijo. Zdravilo poveča aktivnost proteina receptorja GABAA v centralnem živčnem sistemu.

V kliničnih študijah so se simptomi PPD pri ženskah izboljšali že tretji dan, trajali pa so vse do 42. dne.

Stranski učinki zdravila

Mogoči stranski učinek je povečanje samomorilskih misli in dejanj pri osebah, mlajših od 24 let – podobno kot pri drugih antidepresivih. Poleg tega so osebe po vzetju lahko bolj zaspane, imajo vrtoglavico, diarejo, lahko pa dobijo tudi prehlad ali okužbo sečil. Zaradi prvih dveh je odsvetovana vožnja ali kakšna druga nevarna dejavnost, tudi, če se oseba počuti tega sposobna.

Prav tako je odsvetovano jemanje zdravila v primeru nosečnosti, saj lahko potencialno škoduje fetusu. Nekoliko kontroverze je tudi glede dejstva, da Zurzuvae pride v materino mleko, učinki na dojenčka, ki se doji, pa niso (še) znani. Zaradi tega se je obvezno posvetovati z osebnim zdravnikom pred začetkom jemanja.

Dojenje.¸¸
Dojenje. Foto: Anastasiia Stiahailo iz iStock

V splošnem Zurzuvae predstavlja velik korak naprej, in to ne samo zaradi preprostejšega in hitrejšega zdravljenja PPD. Lahko namreč prispeva k širšemu prepoznavanju poporodne depresije kot dejanske bolezni in posledično večje sočutnosti do prizadetih mam.

Junior novinar

Prejšnji članekOcena filma: Asteroid City
Naslednji članek6 načinov za pomoč po poplavah na dan solidarnosti in kasneje

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.