»V letu 2020 bom živel bolj zdravo in shujšal«: kako začeti?

Veliko ljudi si ob novem letu zada novoletne zaobljube, a jih opustijo že takoj, ko ne vidijo takojšnjih rezultatov. In tako je tudi z eno najpogostejših zaobljub: »jedel bom bolj zdravo in se več gibal ter izgubil odvečne kilograme.« Ampak kako začeti?

Zadaj si cilje na dolgi rok

Za uresničitev novoletnih zaobljub imaš celo leto. Ne obremenjuj se, če rezultatov ne boš videl po nekaj tednih, kajti kvalitetna izguba kilogramov terja svoj čas. Ampak vseeno ne obupaj. Zadaj si določene cilje, ki si jih želiš doseči in delaj na tem. Če na označen dan dosežeš cilj, se nagradi. Tako boš vedel, da si na pravi poti.

Zdrava prehrana?

Če si večino decembra (ali življenja nasploh) preživel ob hitri hrani in piškotih, je težko začeti. Kako sploh pripravljati zelenjavo? S čim se je čičerika? Kako se kuha zelje? Na spletu je ogromno receptov, ki jih lahko preizkusiš. Če šele začenjaš, poskrbi, da boš jedel zelenjavo pri vsaj dveh obrokih na dan. Namesto čokolade pa po obroku pojej malo sadja. Tako ti bo zdravo prehranjevanje prišlo v navado in počasi boš raje posegel po jabolku kot pa po čipsu. Pa še en trik: daleč od oči, daleč od srca, pravijo. Postavi zdrave prigrizke v omari na bolj vidna mesta, junk food pa skrij zadaj. Tako boš vedno najprej zagledal zdrav prigrizek in pogosteje posegel po njem.

meal prep stekleni kozarci z rizem in zelenjavo

Telovadba

Če želimo izgubiti nekaj kilogramov, se je treba tudi gibati. Ni ti treba takoj leteti v fitnes in telovaditi na napravah, za katere niti ne veš, kako delujejo. Začni z malim. Vsak dan pojdi na nekaj kilometrski sprehod in kmalu boš opazil razliko. Obstaja tudi ogromno vaj, ki jih lahko delaš doma. Če pa potrebuješ dodatno spodbudo, kupi nekaj mesečno karto za fitnes in tako poskrbi, da boš res hodil, kajti nihče noče, da gre njegov denar v nič. Tako boš kmalu opazil razliko.

dekle na makadamski poti

Ne pretiravaj

Nazadnje pa: ne pretiravaj. Ni treba, da živiš samo na smutijih in zelenjavi. Če ti zadiši najljubša jed, si jo skuhaj, tudi če ni klasificirana kot »zdrava«. Ne pretiravaj s telovadbo. Če te preveč bolijo mišice, si raje vzami en dan počitka več. Pot do zdravih navad je dolga in zabavna, zato poskrbi, da se ti ne zameri, še preden jo boš imel sploh priložnost celo spoznati.

Prejšnji članekOdstranjevanje tetovaž – vredno ali ne?
Naslednji članekAndrei Lenart: Z vložkom časa, truda in želje se da marsikaj priučiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.