Vitamini za zdravje

Foods rich in vitamin D on a wooden table
Foto: dreamsfolklore iz iStock

Vitamini so izrednega pomena za vsakega posameznika. Služijo zdravju človeka, nujno pa jih potrebujemo za razvoj in pravilno rast.

Biološko aktivne organske spojine, ki jih nujno potrebujemo za življenje, poenostavljeno z eno besedo imenujemo vitamini. Nekateri vitamini nastanejo v našem telesu sami, ostale pa mora človek zaužiti s hrano.

Če želimo poskrbeti za svoje zdravje, moramo vedeti, katere vitamine moramo vnašati v svoje telo, predvsem pa moramo biti seznanjeni o tem, v kateri hrani te vitamine najdemo.

VITAMIN A

Za pravilno absorpcijo vitamin A potrebuje maščobe. To pomeni, da je v maščobah topen vitamin. V primeru, da zaužijemo premalo maščob, se vitamin A v našem telesu ne bo mogel normalno absorbirati, kar lahko slabo vpliva na zdravje telesa. Najbolj znana lastnost tega vitamina je, da je zelo koristen za vid in očesne bolezni. Pomaga pa tudi pri zdravju las, kože, zob, kosti. Živila bogata z vitaminom A so jetra, jajca, mlečni izdelki ter vsa rumena zelenjava in sadje. Vitamina A ni potrebno uživati vsak dan, saj ima to lastnost, da se shrani v telesu.

VITAMINI SKUPINE B

Vitamini skupine B imajo lastnost, da so topni v vodi. V primeru, da zaužijemo večje količine vitamina B, kot jih naše telo potrebuje, se presežek vitamina ne bo shranil v telesu, ampak se bo izločil. Vitamine, ki se ne shranijo v telesu, je potrebno uživati vsak dan. Nekatere vitamine v skupini B je priporočljivo uživati skupaj, saj imajo posamezno manjši učinek (B1, B2, B6).

VITAMIN B1

Ta vitamin je koristen, kadar smo pod stresom, bolni in med nosečnostjo. Koristen je tudi za boljšo prebavo. Najdemo ga predvsem v polnozrnatih živilih in v večini zelenjave (soja v zrnu, neobdelana pšenica, neoluščeni riž, otrobi, ribe …).

VITAMIN B2

Zelo priporočljivo je, da ga uživajo nosečnice ter mamice, ki dojijo. Podobno kot vitamin B1 tudi ta vitamin blagodejno deluje, če smo pod stresom. Dober je za zdravo kožo, lase in nohte. Značilno je tudi, da pomaga pri morebitnih težavah z jezikom in ustnicami. Najdemo ga v sirih, mleku, ribah, jajcih, jogurtu …

VITAMIN B3

Če imate težave s holesterolom in prebavo, je ta vitamin pravi za vas. Uspešen je pri zniževanju holesterola in ohranja zdrav sistem prebave. Lajša tegobe pri glavobolih ter izboljša krvni obtok. Zaužijete ga lahko z ribami, s pustim mesom, z arašidi, z avokadom, s suhimi slivami …

VITAMIN B6

Ta vitamin je zelo pomemben, saj se brez njega v našem telesu ne morejo proizvajati rdeče krvne celice. V kombinaciji s folno kislino znižuje tveganja za bolezni srca. Učinkovit je tudi pri preprečevanju nastajanja ledvičnih kamnov in lajša slabo počutje (slabost). Živila, ki so bogata s tem vitaminom, so jajca, lešniki, zelje, ribe …

VITAMIN B 12

Ta vitamin velja za edini vitamin, ki vsebuje pomembne mineralne elemente, ki so bistvenega pomena za telo. Uživati ga je potrebno skupaj s kalcijem. Sadje in zelenjava tega vitamina ne vsebujeta, najdemo pa ga  v mesu, jajcih in mleku.

VITAMIN B13

Ta vitamin najdemo v korenasti zelenjavi. Preprečuje zaplete z jetri in zavira staranje.

VITAMIN B15

Ta vitamin lajša simptome, ki se pojavijo pri angini in astmi, ščiti pred cirozo jeter, niža nivo slabega holesterola v krvi. Po prekrokani noči pa se boste tisti, ki imate zadostno količino tega vitamina, zbudili s precej blažjim mačkom. Zaužijete ga z bučnimi in s sezamovi semeni, z neobdelanimi žitnimi zrni.

VITAMIN C

Znan je kot močan antioksidant. Tvori kolagen v telesu. Ta vitamin zdravi rane, znižuje raven holesterola, pomaga pri preprečevanju bolezni, ščiti tudi pred nekaterimi oblikami raka, zmanjšuje simptome alergij itd. Najdemo ga v citrusih, krompirju, papriki, zeleni zelenjavi …

VITAMIN D

Gre za vitamin, ki je topen v maščobah. Ta vitamin lahko dobimo preko kože s sončno svetlobo in hrano. Pomemben je za zdrave in čvrste zobe in kosti. Našli ga boste na potepu na sončen dan ter v večini rib (tuna, losos, slaniki) in mlečnih izdelkih.

Omenjeni niso vsi vitamini, ki jih poznamo. Našteti so le tisti najbolj znani, a zelo pomembni za zdravo telo. Uživajte jih torej v zadostnih količinah in jejte raznoliko hrano, s katero boste te vitamine vnesli v telo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.